De grenspost van Zakany, een officieuze grensovergang op het platteland, werd omstreeks 1 uur 's nachts hermetisch met een hek en prikkeldraad afgesloten. De grensposten in Beremend et Letenji blijven open, maar er zal streng worden gecontroleerd. Illegaal de grens oversteken is nu ook hier strafbaar.

Net voor het sluiten van de grens in Zakany werden nog zo'n 1.200 vluchtelingen doorgelaten. Alleen al vrijdag maakten 6.000 mensen de doortocht, zegt de partij van premier Orban.

Hongarije had op 15 september al de grens met Servië gesloten voor vluchtelingen, die dan een andere route namen: door Kroatië en Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland. De voorbije maand ging het om zo'n 180.000 mensen die deze route hebben gebruikt. Slechts weinigen verkiezen om in de "transitlanden" asiel aan te vragen. Maar nu Duitsland zijn asielprocedure verstrengt, vrezen de landen in Oost-Europa dat zij de vluchtelingen zullen moeten opvangen, met de winter voor de deur.

Onenigheid

Volgens de BBC is er onenigheid tussen Kroatië en Slovenië terzake. Kroatië heeft gezegd dat, nu de grens met Hongarije gesloten, vluchtelingen naar Slovenië zullen worden geleid.

Maar dat was blijkbaar niet afgesproken met Slovenië, dat nu de grenscontroles met Kroatië opvoert en het treinverkeer tussen de landen tijdelijk stopt.

(Belga/RR)

De grenspost van Zakany, een officieuze grensovergang op het platteland, werd omstreeks 1 uur 's nachts hermetisch met een hek en prikkeldraad afgesloten. De grensposten in Beremend et Letenji blijven open, maar er zal streng worden gecontroleerd. Illegaal de grens oversteken is nu ook hier strafbaar. Net voor het sluiten van de grens in Zakany werden nog zo'n 1.200 vluchtelingen doorgelaten. Alleen al vrijdag maakten 6.000 mensen de doortocht, zegt de partij van premier Orban. Hongarije had op 15 september al de grens met Servië gesloten voor vluchtelingen, die dan een andere route namen: door Kroatië en Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland. De voorbije maand ging het om zo'n 180.000 mensen die deze route hebben gebruikt. Slechts weinigen verkiezen om in de "transitlanden" asiel aan te vragen. Maar nu Duitsland zijn asielprocedure verstrengt, vrezen de landen in Oost-Europa dat zij de vluchtelingen zullen moeten opvangen, met de winter voor de deur.Volgens de BBC is er onenigheid tussen Kroatië en Slovenië terzake. Kroatië heeft gezegd dat, nu de grens met Hongarije gesloten, vluchtelingen naar Slovenië zullen worden geleid.Maar dat was blijkbaar niet afgesproken met Slovenië, dat nu de grenscontroles met Kroatië opvoert en het treinverkeer tussen de landen tijdelijk stopt.(Belga/RR)