Het voorarrest van de bemanning van de Greenpeaceboot Arctic Sunrise wordt verlengd. Zij werden verleden week beschuldigd van piraterij, nadat hun schip werd geënterd door de Russische kustwacht.

De dertig bemanningsleden van de ijsbreker Arctic Sunrise die vorige week zijn opgepakt door de Russische kustwacht, blijven langer in voorarrest. Dat meldt de milieuorganisatie Greenpeace.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd geënterd door de Russische kustwacht. Dat gebeurde na een actie bij een boorplatform van gasproducent Gazprom ten zuiden van de archipel Nova Zembla. Ze protesteerden er tegen de Russische olieboringen in de Karazee.

Piraterij

De activisten werd vervolgens opgepakt en beschuldigd van piraterij. Nu wordt hun voorarrest verlengd. "Van 22 actievoerders wordt het voorarrest met twee maanden verlengd, van acht wordt het met drie dagen verlengd", luidt het bij de milieuorganisatie, dat in beroep gaat tegen de beslissing. Vier actievoerders zijn Russen, de 26 andere zijn buitenlanders.

De Nederlandse regering vroeg eerder aan Rusland om het schip vrij te geven. Dat heeft buitenlandminister Frans Timmermans (PvdA) meegedeeld in de Tweede Kamer. Nederland wil van de Russen weten waarom de Nederlandse regering niet op voorhand werd ingelicht. Russisch buitenlandminister Sergei Lavrov heeft zijn Nederlandse ambtsgenoot laten weten dat hij Nederland snel op de hoogte zal stellen. (Belga/YD)

De dertig bemanningsleden van de ijsbreker Arctic Sunrise die vorige week zijn opgepakt door de Russische kustwacht, blijven langer in voorarrest. Dat meldt de milieuorganisatie Greenpeace.De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd geënterd door de Russische kustwacht. Dat gebeurde na een actie bij een boorplatform van gasproducent Gazprom ten zuiden van de archipel Nova Zembla. Ze protesteerden er tegen de Russische olieboringen in de Karazee.De activisten werd vervolgens opgepakt en beschuldigd van piraterij. Nu wordt hun voorarrest verlengd. "Van 22 actievoerders wordt het voorarrest met twee maanden verlengd, van acht wordt het met drie dagen verlengd", luidt het bij de milieuorganisatie, dat in beroep gaat tegen de beslissing. Vier actievoerders zijn Russen, de 26 andere zijn buitenlanders.De Nederlandse regering vroeg eerder aan Rusland om het schip vrij te geven. Dat heeft buitenlandminister Frans Timmermans (PvdA) meegedeeld in de Tweede Kamer. Nederland wil van de Russen weten waarom de Nederlandse regering niet op voorhand werd ingelicht. Russisch buitenlandminister Sergei Lavrov heeft zijn Nederlandse ambtsgenoot laten weten dat hij Nederland snel op de hoogte zal stellen. (Belga/YD)