Greenpeace beschuldigt Duits houtkapbedrijf van betrokkenheid bij geweld in Congo

Milieuorganisatie Greenpeace beschuldigt de Duitse groep Danzer, gespecialiseerd in houtkap, van betrokkenheid bij een incident in Congo waarbij burgers vermoord en verkracht werden.

Volgens milieuorganisatie Greenpeace is de Duitse groep Danzer, gespecialiseerd in houtkap, betrokken bij een incident in mei 2011 waarbij dorpelingen in Congo het slachtoffer werden van geweld. Dat meldt de milieuorganisatie in een rapport.

“In de nacht van 2 mei 2011 vielen zo’n 60 soldaten en politieagenten het dorp Yalisika aan”, in het noorden van het land, zo luidt het bij Greenpeace, dat ter plaatse onderzoek uitvoerde. Bij de aanval viel er een dode, en verschillende vrouwen werden verkracht. “De dorpelingen werden geslagen en 16 mensen werden opgepakt.”

Greenpeace beschuldigt Siforco, een “Congolees filiaal” van Danzer, van het “voorzien van logistieke middelen (een vrachtwagen en een bestuurder), en van het betalen van de soldaten en politieagenten die het geweld pleegden.

Danzer ontkent

In een reactie verwijst Danzer naar een persbericht dat in augustus gepubliceerd werd na de publicatie van een rapport van de organisatie Global Witness die van dezelfde feiten gewag maakte. De groep verzekert dat ze deelnemen “aan de bevordering van een duurzaam bos en aan een industrie die bijdraagt aan het economische en sociale welzijn van de lokale bevolking.”

De gebeurtenissen van 2 mei zouden het gevolg zijn van wekenlange conflicten met de lokale bevolking. Zij zeggen, volgens Greenpeace, dat de “groep hun beloftes in ruil voor de ontginning van het woud niet nakomen.” Het zou onder andere gaan over het oprichten van een school en een ziekenhuis. De dorpelingen hebben in augustus officieel klacht ingediend tegen Danzer, aldus Global Witness. (Blega/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content