Een Japanse rechtbank heeft woensdag, enkele dagen voor de vijfde verjaardag van de kernramp in Fukushima, beslist dat twee onlangs heropgestarte kernreactoren om veiligheidsredenen weer stilgelegd moeten worden.

Het gaat om reactoren die eerder wel technisch en politiek groen licht hadden kregen voor de heropstart. Maar de rechter verwees in zijn vonnis naar de lessen die getrokken zijn uit de nucleaire ramp in Fukushima.

'Hoe lang willen we nog wachten?'

"Ook onze regering kan hier lessen uit trekken", meent Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace België. "Na Fukushima besliste Japan zijn centrales te beperken tot veertig jaar. Drie Belgische reactoren zijn die grens al voorbij", zegt Vande Putte, die daarbij verwijst naar de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 en Tihange 1. Hij wijst daarnaast ook op de problemen met de zogenaamde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2.

"Hoe lang willen we nog wachten om deze gevaarlijke reactoren te sluiten? ", aldus nog Vande Putte. "Hopelijk hebben de Belgische autoriteiten geen kernramp nodig om tot dezelfde conclusie te komen." (Belga/NSK)

Een Japanse rechtbank heeft woensdag, enkele dagen voor de vijfde verjaardag van de kernramp in Fukushima, beslist dat twee onlangs heropgestarte kernreactoren om veiligheidsredenen weer stilgelegd moeten worden.Het gaat om reactoren die eerder wel technisch en politiek groen licht hadden kregen voor de heropstart. Maar de rechter verwees in zijn vonnis naar de lessen die getrokken zijn uit de nucleaire ramp in Fukushima.'Hoe lang willen we nog wachten?'"Ook onze regering kan hier lessen uit trekken", meent Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace België. "Na Fukushima besliste Japan zijn centrales te beperken tot veertig jaar. Drie Belgische reactoren zijn die grens al voorbij", zegt Vande Putte, die daarbij verwijst naar de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 en Tihange 1. Hij wijst daarnaast ook op de problemen met de zogenaamde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2."Hoe lang willen we nog wachten om deze gevaarlijke reactoren te sluiten? ", aldus nog Vande Putte. "Hopelijk hebben de Belgische autoriteiten geen kernramp nodig om tot dezelfde conclusie te komen." (Belga/NSK)