De Japanse minister van Justitie Minoru Yanagida treedt af vanwege een uit de hand gelopen grap over zijn functie, die hij als eenvoudig had omschreven.

Eerder deze maand zei Yanagida dat hij voor vragen in het parlement maar twee zinnetjes hoeft te onthouden, namelijk "Ik ga niet in op individuele gevallen" en "ik handel in overeenstemming met de wet en het bewijs."

Die uitlatingen stootten op grote woede van de conservatieve oppositie, die vond dat Yanagida moest worden ontslagen. Maandagochtend kondigde de minister, die zich al verontschuldigde, zelf zijn aftreden aan.

Onder vuurHet ontslag van Yanagida komt bijzonder ongelegen voor premier Naoto Kan, wiens centrumlinkse regering zwaar onder vuur ligt, vooral vanwege de slabakkende economie.

Kan, die vijf maanden geleden premier werd, probeert een economisch steunpakket door te voeren maar geniet nog maar weinig steun.

De Japanse minister van Justitie Minoru Yanagida treedt af vanwege een uit de hand gelopen grap over zijn functie, die hij als eenvoudig had omschreven. Eerder deze maand zei Yanagida dat hij voor vragen in het parlement maar twee zinnetjes hoeft te onthouden, namelijk "Ik ga niet in op individuele gevallen" en "ik handel in overeenstemming met de wet en het bewijs." Die uitlatingen stootten op grote woede van de conservatieve oppositie, die vond dat Yanagida moest worden ontslagen. Maandagochtend kondigde de minister, die zich al verontschuldigde, zelf zijn aftreden aan. Onder vuurHet ontslag van Yanagida komt bijzonder ongelegen voor premier Naoto Kan, wiens centrumlinkse regering zwaar onder vuur ligt, vooral vanwege de slabakkende economie. Kan, die vijf maanden geleden premier werd, probeert een economisch steunpakket door te voeren maar geniet nog maar weinig steun.