Grafiek: De politieke voorkeuren van de religieuze groepen in Amerika

In het land waarin politieke toespraken steevast met ‘God Bless America’ worden afgesloten, is religie nooit ver weg. Bekijk in deze grafiek welke politieke voorkeuren de religieuze groepen hebben.

Religie is een belangrijk element in de Amerikaanse politiek. Zo moest John Kennedy, de enige katholieke president die het land ooit had, zich tijdens zijn campagne herhaaldelijk duidelijk maken dat hij in de eerste plaats Amerikaan was, en pas dan katholiek.

Onderstaande grafiek van Statista leert welke politieke voorkeuren de religieuze groepen in de VS hebben – volgens cijfers uit 2016.

Mormonen en de aanhangers van de Protestantse bewegingen Southern Baptist Convention en de United Methodist Church zijn overwegend Republikeins. Onder de Republikeinse presidentskandidaten noemde Marco Rubio zich mormoon. Onder meer, want hij zou ook katholiek en evangelisch (geweest) zijn. Ook Mitt Romney, die het in 2012 tevergeefs opnam tegen Barack Obama (protestant), is een mormoon. Dat werd toen gezien als een moeilijkheid om verkozen te worden als Republikeins kandidaat, maar Romney haalde het toch.

De katholieken, in de VS de grootste geloofsgroep, zijn het meest verdeeld. 37 procent noemt zich Republikeins, 44 procent Democraat. 19 procent is onafhankelijk. Een gelijkaardige verdeling bij de orthodoxe christenen.

Joden, moslims en boedhisten hebben het dan weer overwegend voor de Democraten. Net als de agnosten. Agnosten menen dat er geen aanleiding is om het bestaan van God te veronderstellen.

De Democraten hebben de grootste aanhang onder atheïsten, die niet geloven, en de boedhisten.

De grootste groep onafhankelijken vinden we bij de jehova’s: 75 procent is noch Republikein, noch Democraat.

Infographic: The Political Leanings Of US Religious Groups | Statista
You will find more statistics at Statista

(SD)

Partner Content