Volgens hoofdeconoom van Moody's Analytics Mark Zandi, die geciteerd wordt door CNN, wordt de huizenmarkt aangetast, omdat banken veel minder in staat zijn om hypotheken af te sluiten. Dat komt doordat zij de achtergrond van de kopers nauwelijks kunnen laten toetsen in het kredietregister van de overheid. Ook de inkomsten uit toerisme vallen drastisch terug door de sluiting van nationale parken en doordat er minder visa worden verstrekt aan buitenlandse toeristen.

Overdreven

Eerder voorspelde Zandi een kostenpost van 55 miljard dollar, maar hij denkt dat de kosten lager zullen uitvallen nu het ministerie van Defensie zo'n 800.000 werknemers, die met verlof waren gestuurd, weer terugroept. Ook de beslissing van het Congres om ambtenaren snel uit te betalen is positief, aldus de econoom.

Andere economen vinden de berekeningen van Zandi overdreven. Doug Handler van IHS Global Insight denkt dat wat er direct verloren gaat, uiteindelijk later wel wordt goedgemaakt. Maar Handler is het wel met de Moody's-econoom eens dat de indirecte gevolgen van de shutdown op de economie heel groot kunnen zijn. Dat zou dan vooral het gevolg zijn van de onzekerheid waarin consumenten, beleggers en bedrijven als gevolg van de sluiting en de patstelling in Washington verkeren.

Pech voor de jagers

Amerikaanse jagers voelen intussen trouwens ook de gevolgen van de shutdown. Bij de opening van het jachtseizoen botsten zij op heel wat gesloten parken en domeinen. "Sommigen hebben honderden kilometers gereisd om zich op dit bijzondere moment van het jaar naar hun favoriete jacht- of visplekjes te begeven", betreurt de Mule Deer Foundation in Utah. (Belga/TV)

Volgens hoofdeconoom van Moody's Analytics Mark Zandi, die geciteerd wordt door CNN, wordt de huizenmarkt aangetast, omdat banken veel minder in staat zijn om hypotheken af te sluiten. Dat komt doordat zij de achtergrond van de kopers nauwelijks kunnen laten toetsen in het kredietregister van de overheid. Ook de inkomsten uit toerisme vallen drastisch terug door de sluiting van nationale parken en doordat er minder visa worden verstrekt aan buitenlandse toeristen. Eerder voorspelde Zandi een kostenpost van 55 miljard dollar, maar hij denkt dat de kosten lager zullen uitvallen nu het ministerie van Defensie zo'n 800.000 werknemers, die met verlof waren gestuurd, weer terugroept. Ook de beslissing van het Congres om ambtenaren snel uit te betalen is positief, aldus de econoom.Andere economen vinden de berekeningen van Zandi overdreven. Doug Handler van IHS Global Insight denkt dat wat er direct verloren gaat, uiteindelijk later wel wordt goedgemaakt. Maar Handler is het wel met de Moody's-econoom eens dat de indirecte gevolgen van de shutdown op de economie heel groot kunnen zijn. Dat zou dan vooral het gevolg zijn van de onzekerheid waarin consumenten, beleggers en bedrijven als gevolg van de sluiting en de patstelling in Washington verkeren.Amerikaanse jagers voelen intussen trouwens ook de gevolgen van de shutdown. Bij de opening van het jachtseizoen botsten zij op heel wat gesloten parken en domeinen. "Sommigen hebben honderden kilometers gereisd om zich op dit bijzondere moment van het jaar naar hun favoriete jacht- of visplekjes te begeven", betreurt de Mule Deer Foundation in Utah. (Belga/TV)