Gouverneur van Oregon neemt ontslag na schandaal rond verloofde

Gouverneur John Kitzhaber van Oregon © REUTERS

Goed een maand nadat hij aan zijn vierde ambtstermijn van vier jaar was begonnen, is gouverneur John Kitzhaber (67) van de staat Oregon afgetreden. Zijn vriendin, officieel de first lady van de staat, kreeg ruim 200.000 dollar betaald door lobbygroepen die de politiek van de gouverneur wilden beïnvloeden.

John Kitzhaber, een Democraat, houdt in een mededeling staande dat hij geen wetten heeft overtreden. Hij zet naar eigen zeggen een stap terug omdat het onderzoek tijd zal vergen en hij tijdens dat onderzoek niet normaal zal kunnen besturen.

Met het ontslag komt een eind aan een zigzagweek, waarin Kitzhaber volgens de plaatselijke pers minstens 2 keer van mening veranderde omtrent ontslag. Hij had zijn vervanger, Kate Brown, gebeld en haar gevraagd om snel terug te keren uit Washington, waar ze een conferentie bijwoonde. Toen ze uren later aan zijn kantoor verscheen, vroeg hij haar waarom ze niet in Washington was, alsof hij nooit een vraag gesteld had.

Kitzhaber, een arts, en de langst besturende gouverneur uit de geschiedenis van de staat, was verliefd geworden op de twintig jaar jongere Cylvia Hayes. Hij scheidde van zijn echtgenote, ging samenwonen met Hayes die zijn verloofde werd. Kitzhaber stond erop dat ze als ongetrouwde partner ook de titel van first lady kreeg.

E-mails

Dat Hayes werkte als lobbyist was bekend, maar onlangs bleek dat ze met lobbywerk bij de door haar vriend geleide overheid de voorbije jaren ruim 200.000 dollar heeft verdiend – geld waarvan Kitzhaber in beginsel ook zou kunnen profiteren, aangezien ze samenwonen. Ongeveer de helft van het bedrag zou in het zwart zijn uitbetaald.

De voorbije dagen werden de zaken nog benarder voor de gouverneur nadat was gebleken dat ambtenaren geweigerd hadden in zijn opdracht duizend e-mails te vernietigen.

De FBI heeft een onderzoek naar de gouverneur en Hayes geopend.

Oregon, een als progressief bekendstaande staat in het westen van de VS, krijgt nu Brown (54) aan het roer. Zij outte zich bij het begin van haar politieke loopbaan als biseksueel. Volgens de Amerikaanse pers wordt zij de eerste officieel biseksuele gouverneur in het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content