Gouverneur Andrew Cuomo van de VS-staat New York neemt ontslag

Andrew Cuomo

Gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York neemt ontslag, zo heeft hij dinsdag in televisietoespraak aangekondigd. De politicus was onder toenemende druk, zelfs van president Joe Biden, komen te staan nadat meerdere vrouwen hem van grensoverschrijdend gedrag hadden beschuldigd.

“Gezien de omstandigheden is de beste manier om te helpen ontslag te nemen, zei Cuomo. Er zijn voor de regering belangrijker zaken zoals het bestrijden van corona. Tijdens zijn toespraak, te volgen op nieuwszender CNN, bood de 63-jarige Democraat zijn “welgemeende excuses” aan. Hij voegde eraan toe dat hij “nooit intententioneel geen respect” voor vrouwen heeft gehad, maar “te familiair” mensen is omgegaan. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mij daden op mij.”

De Democraat, zelf zoon van oud-gouverneur Mario Cuomo, ontkende destijds die berichten en weigerde, ondanks de vele oproepen, af te treden.

Zelfs nadat de procureur van de staat New York had vastgesteld dat hij tarijke wetten van de VS en van de staat in verband met grensoverschrijdend gedrag tegenover elf vrouwen had overschreden. Aanklagers in de county overwegen strafrechteljke vervolging terwijl de aanklagende vrouwen over civiele rechtszaken nadenken. Er was ook een onderzoek naar impeachment door het Congres van New York waar de Democaten domineren.

Een jaar geleden stond Cuomo hoog aangeschreven in verband met zijn aanpak van COVID-19 en zag men hem als een potentiële presidentskandidaat.

Eerder dit jaar kwamen dan de berichten over ongewenste intimiteiten door de 63-jarige Cuomo naar buiten. Meerdere vrouwen begonnen hem te betichten van ongewilde knuffels, kussen en aanrakingen, vragen naar hun seksleven en zelfs utnodigingen om op een regeringsvliegtuig strippoker te spelen.

Cuomo zei dat zijn ontslag binnen veertien dagen ingaat. Zijn opvolger wordt Kathy Hochul (62), de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat New York.

Partner Content