Goulasj opdienen of bedden repareren: de 1 euro-jobs van vluchtelingen in Duitsland

Vluchtelingen aan de slag in een werkplaats van Siemens, dat stageplaatsen inricht voor vluchtelingen. © Reuters

Vluchtelingen bekwamen zich in “karweitjes” voor één euro in Duitsland. Of dat leidt tot een solide integratie in de abeidsmarkt is nog maar de vraag.

Maaltijden opdienen of bloemen begieten, vluchtelingen bekwamen zich in “karweitjes” voor één euro in Duitsland. Of dat leidt tot een solide integratie in de abeidsmarkt is nog maar de vraag.

Zaïd, een Irakees van 23 verdeelt in opdracht van de stad Berlijn goulasj aan 152 andere vluchtelingen in een Berlijns gymnasium: Syriërs, Irakezen, Afghanen, Moldaviërs. Hij verdient 1,05 euro per uur en heeft een baan van 20 uur per week. Dat levert hem 84 euro per maand op. Een klein surplus bij de 143 euro zakgeld die hij krijgt zolang zijn asieldossier in onderzoek is. Toch is hij er best blij mee.

“Ik oefen mijn Duits hier met de Duitsers die in het asielzoekerscentrum komen werken”, zegt Zaïd die zes maanden geleden vluchtte uit zijn dorp, samen met zijn vader en zijn zus. “Ik dwaal niet meer doelloos rond door de stad.”

3.925 vluchtelingen in 1 euro-job

Berlijn stelt momenteel 3.925 vluchtelingen te werk via de 1 euro-jobs in 75 logementscentra. Bedoeling is deze vorm van werkgelegenheid uit te breiden naar andere instanties “voor algemeen nut”.

In Beieren zijn er al 9.000 vluchtelingen met dergelijke jobs. In Hannover kunnen ze bij een fietshersteldienst terecht, of helpen bij het triëren van ingezamelde kleren of kleuters naar kinderopvang brengen. In ruil kunnen ze dan gratis cursussen Duits volgen.

De minster van Werk Andrea Nahles heeft 100.000 dergelijke jobs beloofd. Dat zouden opstapjes naar beter werk op de reguliere arbeidsmarklt moeten ziijn.

‘Op kort termijn misschien goed, maar leidt niet tot duurzaam werk’

“Op korte termijn is het misschien een mogelijkheid om die mensen zich nuttig te laten maken”, zegt Ronald Bachmann, econoom van het RWI Instituut in Essen.

“Zo lang hun dossier in behandeling is, mogen de asielzoekers immers geen regulier werk aannemen in Duitsland. Bovendien is het geen slecht signaal in politiek opzicht als je deze mensen aan het werk ziet, omdat het de populistische kritiek tegengaat die stelt dat deze mensen op de rug van de hardwerkende Duitsers komen profiteren van de sociale zekerheid. Anderzijds leidt dit soort baantjes niet tot duurzaam werk, want ze leren niet veel bij door dit soort werk.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content