Gorbatsjov: ‘Moord op Nemtsov is poging om situatie te verergeren’

Michail Gorbatsjov © AFP

Michail Gorbatsjov waarschuwt voor een destabilisering van de situatie in Rusland. ‘Natuurlijk proberen enkele krachten de misdaad te misbruiken. Ze denken erover na hoe ze zich kunnen ontdoen van Vladimir Poetin.’

De voormalige secretaris-generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, waarschuwt voor een destabilisering van de situatie in Rusland. “Dit is een poging de situatie te verergeren, misschien zelfs de situatie in het land te destabiliseren”, aldus Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, in Moskou. Hij drukte zijn ontsteltenis uit. Het gaat iedereen in het land aan, wanneer tegen andersdenkenden zo wordt opgetreden, aldus de 83-jarige.

‘Hoe zich ontdoen van Poetin’

Hij waarschuwt er nog voor om de moord te misbruiken om de anti-Russische gevoelens aan te wakkeren. “Natuurlijk proberen enkele krachten de misdaad voor hun doelen te gebruiken. Ze denken allen erover na hoe ze zich kunnen ontdoen van Poetin”, aldus Gorbatsjov.

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, is “verontwaardigd” over de “brute moord” op Nemtsov. Ze roept de Russische autoriteiten op een “volledig, snel en transparant” onderzoek te voeren. Nemtsov was “een fervent advocaat van een moderne, welvarende, democratische en open Russische Federatie”, zei ze. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content