Gorbatsjov: ‘Inwoners Krim zetten historische fout recht’

Michail Gorbatsjov © BELGAIMAGE

Door voor aansluiting bij Rusland te stemmen, herstellen de inwoners van de Krim een ‘historische fout’, vindt de ex-Sovjetleider. De afscheiding van Rusland gebeurde in 1954 zonder daarbij het volk te raadplegen.

Dat heeft de voormalige Sovjet-leider Michael Gorbatsjov gezegd tegen persbureau Interfax. “De Krim werd overgedragen onder Sovjet-wetten, dat wil zeggen, onder wetten van de Communistische Partij. En daarin werd de stem van het volk niet meegewogen. Nu wordt deze fout hersteld”, zegt de laatste president van de Sovjet-Unie.

Volgens Gorbatsjov moet het referendum van zondag daarom worden verwelkomd en niet worden bestraft met sancties. “Als er sancties worden uitgesproken, moeten er zeer serieuze aanleidingen voor zijn. De keuze van het volk op de Krim om bij Rusland te horen, is in ieder geval geen aanleiding voor sancties.”

Dronken

Gorbatsjov reageert op de sancties die maandag door de Europese Unie (EU) tegen Rusland werden uitgesproken. Eenentwintig verantwoordelijken uit Rusland en de Krim komen de EU nu niet meer in. Ook worden hun financiële tegoeden in de EU bevroren.

De EU en de Verenigde Staten weigeren het referendum van zondag, waarbij 96,6 procent voor aansluiting bij Rusland stemde, te erkennen.

Op de Krim wonen hoofdzakelijk etnische Russen. Het gebied werd in 1954 door Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov aan Oekraïne overgedragen. Volgens geruchten zou de communist dronken zijn geweest toen hij die beslissing nam. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content