Goodluck Jonathan: ‘Nigeria is in oorlog’

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft in drie deelstaten in het noordoosten van het land de noodtoestand uitgeroepen.

Hij ging hiertoe over vanwege toenemende guerrilla-acties door islamitische extremisten van de groepering Boko Haram. Zij worden verantwoordelijk geacht voor de dood van minstens 3.600 personen sinds 2009.

In een toespraak voor de staatsradio en -televisie zei Jonathan dat er in de deelstaten Adamawa, Borno en Yobe extra militairen komen. De militairen krijgen het bevel om elk gebouw waar zich vermoedelijk extremisten ophouden, te verwoesten. Volgens de president is Nigeria “in oorlog” met de extremisten.

Contact met al-Qaida

Een van de bekendste groepen die vechten tegen de federale regering is Boko Haram, een radicale islamitische sekte die strijdt tegen westerse invloeden. De groep eist de vrijlating van gevangen leden en wil in heel Nigeria, een multi-etnisch land met meer dan 160 miljoen inwoners, de sharia invoeren. Vanuit Boko Haram zijn er verschillende splintergroepen ontstaan en sommige leden hebben volgens analisten contact met al-Qaida groepen in Afrika.

Het is niet de eerste keer dat de president een noodtoestand afkondigt. Eind december 2011 kondigde Jonathan een soortgelijke noodtoestand af in vier deelstaten, waaronder ook Borno en Yobe, maar de aanvallen van de extremisten zijn daarna gewoon doorgegaan. Het is wel de eerste keer dat Jonathan toegeeft dat sommige delen van het land niet meer onder centraal gezag vallen, meldt de BBC. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content