In de stad Portland daagden zo'n 4.000 manifestanten op voor een betoging tegen het presidentschap van Donald Trump. Die ontaardde al snel in rellen, waarna de politie pepperspray en rubberkogels moest inzetten om de menigte uiteen te drijven. Op Twitter sprak de politie van 'individuen met knuppels in de menigte' en 'berichten van aanvallen op bestuurders'. Een twintigtal wagens werd beschadigd door de manifestanten, zo meldt een lokale krant.

De onlusten in Portland zijn geen alleenstaand geval. Over heel de Verenigde Staten kwamen mensen op straat en braken er gewelddadige protesten uit. In Chicago zette een Twitter-gebruiker een video online van een groep jongeren die een man aanvallen omdt die voor Trump zou gestemd hebben.

Tegelijk wordt ook melding gemaakt van racistische haatmisdrijven door supporters van Trump. In Minnesota deelden mensen foto's van racistische graffiti. 'Ga terug naar Afrika. Maak Amerika weer groots,' stond er bijvoorbeeld te lezen, verwijzend naar de campagneslogan van Trump ('Make America great again').

Het is moeilijk om alle berichten te verifiëren, maar de schaal waarop dit plaatsvindt toont in ieder geval wel aan hoe de verkiezing van Trump de interne verdeeldheid van het Amerikaanse volk blootlegt.

Racistische Ku Klux Klan viert feest

Heel wat minderheidsgroepen voelen zich bovendien geviseerd door zijn verkiezing tot president. Niet alleen heeft Trump tijdens zijn campagne zelf heel wat gecontesteerde uitspraken gedaan over minderheden - denk maar aan zijn uitspraak dat Mexicanen verkrachters zijn - maar bovenal werd hij openlijk gesteund door bijzonder racistische groeperingen zoals de Ku Klux Klan (KKK). De grote man van de KKK, David Duke, maakte zich al gauw na de verkiezingsuitslag vrolijk op Twitter: 'Dit is een van de meest opwindende nachten van mijn leven. Vergis je niet, onze mensen hebben een gigantische rol gespeeld in Trumps verkiezing.'

De afdeling van de KKK in North-Carolina kondigde intussen ook aan een overwinningsparade voor Trump te organiseren. Dat Trump op geen enkel moment moeite heeft gedaan zich te distantiëren van zulke groeperingen, heeft er mee voor gezorgd dat heel wat allochtone Amerikanen zich zorgen maken over hun toekomst met Trump als president.

(SK)

In de stad Portland daagden zo'n 4.000 manifestanten op voor een betoging tegen het presidentschap van Donald Trump. Die ontaardde al snel in rellen, waarna de politie pepperspray en rubberkogels moest inzetten om de menigte uiteen te drijven. Op Twitter sprak de politie van 'individuen met knuppels in de menigte' en 'berichten van aanvallen op bestuurders'. Een twintigtal wagens werd beschadigd door de manifestanten, zo meldt een lokale krant.De onlusten in Portland zijn geen alleenstaand geval. Over heel de Verenigde Staten kwamen mensen op straat en braken er gewelddadige protesten uit. In Chicago zette een Twitter-gebruiker een video online van een groep jongeren die een man aanvallen omdt die voor Trump zou gestemd hebben. Tegelijk wordt ook melding gemaakt van racistische haatmisdrijven door supporters van Trump. In Minnesota deelden mensen foto's van racistische graffiti. 'Ga terug naar Afrika. Maak Amerika weer groots,' stond er bijvoorbeeld te lezen, verwijzend naar de campagneslogan van Trump ('Make America great again'). Het is moeilijk om alle berichten te verifiëren, maar de schaal waarop dit plaatsvindt toont in ieder geval wel aan hoe de verkiezing van Trump de interne verdeeldheid van het Amerikaanse volk blootlegt. Heel wat minderheidsgroepen voelen zich bovendien geviseerd door zijn verkiezing tot president. Niet alleen heeft Trump tijdens zijn campagne zelf heel wat gecontesteerde uitspraken gedaan over minderheden - denk maar aan zijn uitspraak dat Mexicanen verkrachters zijn - maar bovenal werd hij openlijk gesteund door bijzonder racistische groeperingen zoals de Ku Klux Klan (KKK). De grote man van de KKK, David Duke, maakte zich al gauw na de verkiezingsuitslag vrolijk op Twitter: 'Dit is een van de meest opwindende nachten van mijn leven. Vergis je niet, onze mensen hebben een gigantische rol gespeeld in Trumps verkiezing.' De afdeling van de KKK in North-Carolina kondigde intussen ook aan een overwinningsparade voor Trump te organiseren. Dat Trump op geen enkel moment moeite heeft gedaan zich te distantiëren van zulke groeperingen, heeft er mee voor gezorgd dat heel wat allochtone Amerikanen zich zorgen maken over hun toekomst met Trump als president. (SK)