Er zit een nieuwe beweging in de race tussen conservatieve en zeer conservatieve Republikeinen om de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. Een Gallup-peiling in de massakrant USA Today zet dit keer Newt Gingrich in pole position.

Met 22 procent gaat de architect van de "conservatieve revolutie" van 1994 met één procent Mitt Romney vooraf. De opkomst van Gingrich toont de onzekerheid van de kiezers aan over hun "topkandidaten" en hoezeer zij dralen om zich achter de schatrijke Romney te scharen. Romney bevindt zich steevast in het
koppeleton, maar telkens is er wel een andere kandidaat die de eerste plaats bezet.

Gingrich is dit jaar al de zesde kandidaat die de Republikeinse koppositie heeft veroverd. Vorige nummers 1 waren de door de rechts-populistische Tea Party gesteunde Michele Bachmann (voordat zij in debatten begon te blunderen), gouverneur Rick Perry van Texas (voordat hij in debatten begon te blunderen en last kreeg van geheugenverlies) en pizzakoning Herman Cain (tot verhalen opdoken over een al te actief buitenechtelijk seksleven). Cain is inmiddels met nog 16 procent tot plaats drie teruggezakt.

6 maart 2012: Super Tuesday
Perry staat nog op acht en Bachmann op vier. Gingrich hamert vooral op "familiewaarden" met religieuze wortels. Als normen-en-waardenman probeert hij de "culture wars" nog eens dunnetjes over te doen. Zijn recentste boekje, 'To save America: Stopping Obama's Secular-Socialist Machine', geeft aan wat hij van
president Obama en het huidige "seculiere atheïsme" denkt.

De schier eindeloze reeks primaries en caucuses begint op 3 januari in Iowa. Op 6 maart is het 'Super Tuesday' en deskundigen verwachten dat dan pas enige duidelijkheid komt over wie de uitdager van Obama wordt. (Belga/INM)

Er zit een nieuwe beweging in de race tussen conservatieve en zeer conservatieve Republikeinen om de kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. Een Gallup-peiling in de massakrant USA Today zet dit keer Newt Gingrich in pole position. Met 22 procent gaat de architect van de "conservatieve revolutie" van 1994 met één procent Mitt Romney vooraf. De opkomst van Gingrich toont de onzekerheid van de kiezers aan over hun "topkandidaten" en hoezeer zij dralen om zich achter de schatrijke Romney te scharen. Romney bevindt zich steevast in het koppeleton, maar telkens is er wel een andere kandidaat die de eerste plaats bezet. Gingrich is dit jaar al de zesde kandidaat die de Republikeinse koppositie heeft veroverd. Vorige nummers 1 waren de door de rechts-populistische Tea Party gesteunde Michele Bachmann (voordat zij in debatten begon te blunderen), gouverneur Rick Perry van Texas (voordat hij in debatten begon te blunderen en last kreeg van geheugenverlies) en pizzakoning Herman Cain (tot verhalen opdoken over een al te actief buitenechtelijk seksleven). Cain is inmiddels met nog 16 procent tot plaats drie teruggezakt. 6 maart 2012: Super Tuesday Perry staat nog op acht en Bachmann op vier. Gingrich hamert vooral op "familiewaarden" met religieuze wortels. Als normen-en-waardenman probeert hij de "culture wars" nog eens dunnetjes over te doen. Zijn recentste boekje, 'To save America: Stopping Obama's Secular-Socialist Machine', geeft aan wat hij van president Obama en het huidige "seculiere atheïsme" denkt. De schier eindeloze reeks primaries en caucuses begint op 3 januari in Iowa. Op 6 maart is het 'Super Tuesday' en deskundigen verwachten dat dan pas enige duidelijkheid komt over wie de uitdager van Obama wordt. (Belga/INM)