Gijzeling Sydney: één van de cafégangers werd gedood door politiekogels

Herdenkingsfoto's van de slachtoffers, Katrina Dawson en Tori Johnson, worden aan het café opgesteld © Reuters

Kort nadat de manager van het Lindt-café in Sydney ‘executiestijl’ werd afgemaakt door de gijzelnemer, kwam niet alleen die gijzelnemer maar ook een vrouwelijke klant door politievuur om het leven. Dat bleek bij het begin van een onderzoekszitting rond de zaak

Op 15 december stapte een naar achteraf bleek gewapende man, de Iraanse vluchteling Man Haron Monis, het Lindt-café in hartje van de Australische metropool Sydney binnen. Hij bestelde chocoladecake en thee, en vroeg een plaatsje aan het raam.

Kort daarop toonde hij een wapen, waarna manager Tori Johnson het café sloot en namens de gijzelnemer met de buitenwacht telefoneerde.

Monis gijzelde gedurende 16 uur 17 werknemers en klanten, die hij een tijd een zwarte IS-achtige vlag liet vasthouden.

Uiteindelijk schoot de gijzelnemer om nog niet bekendgemaakte reden de manager dood. Dat gebeurde volgens de lijkschouwing en volgens politiewaarnemers ‘executiestijl, met een schot van dichtbij in het achterhoofd’.

‘Weerbots’

Die moordactie was door scherpschutters van de politie geobserveerd. Kort daarna openden 2 scherpschutters het vuur. Ze vuurden 22 schoten af, Monis schoot 2 keer terug. Hij werd door 11 kogels getroffen. Een van de klanten, de 38-jarige advocaat en moeder van drie, Katrina Dawson werd door ‘6 kogelfragmenten’ geraakt, alle afkomstig van politiewapens. Volgens de politie ging het om teruggekaatste fragmenten.

Zij overleed tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis aan haar verwondingen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content