In Nairobi steekt het Britse leger de Keniaanse strijdkrachten een handje toe in verband met de crisis in een winkelcentrum, zo heeft SkyNews bericht.

Hoewel de Keniaanse autoriteiten hadden gezegd dat zij "controle" over het winkelcentrum hadden gekregen, berichten meerdere media van hevig geweervuur in het complex.

Haast drie dagen nadat een groep gewapende moslimextremisten het winkelcentrum aanviel met granaten en automatische wapens, stelde de Keniaanse regering dat de zaak weer onder controle was.. Keniaanse troepen zouden het gebouw weer onder controle hebben. Volgens de overheid zijn alle gijzelaars uit het gebouw. "Onze veiligheidstroepen doorkammen alle verdiepingen, om zeker te zijn dat er niemand achtergebleven is", zegt de Keniaanse overheid op de netwerksite Twitter.

Onduidelijkheid

Twee of drie Amerikanen en een Britse maakten deel uit van het extremistische moslimcommando, verklaarde de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed aan de Amerikaanse zender PBS. De minister werd voor de camera gehaald in de marge van de Jaarvergadering van de VN in New York.

Haar verklaring kon nog niet worden bevestigd. Na de inval van de Keniaanse ordetroepen heerst nog veel onduidelijkheid over het aantal daders en hun toestand. De Keniaanse autoriteiten zegden maandag dat er drie terroristen zijn gedood en dat het leger niet meer op weerstand stuit.

De verklaringen van de overheid lijken vooral te dienen om de bevolking en buitenwereld gerust te stellen: ook maandagavond waren er nog zware explosies en hevige rookontwikkeling in het complex. De Amerikaanse nieuwszender CNN beweert zelfs, op basis van twee Keniaanse bronnen, dat er nog steeds scherpschutters actief zijn in het gebouw.

Minstens 62 doden

De aanval werd opgeëist door de militie Al-Shabab uit buurland Somalië. Die valt Kenia aan omdat het land troepen heeft in Somalië. Bij de aanval op het winkelcentrum vielen minstens 62 doden, onder wie verschillende buitenlanders. Zo'n 175 mensen raakten bij de aanval gewond. Er zouden nog tientallen vermisten zijn.

Volgens CNN heeft al-Shabaab op Twitter een lijst met negen namen van de daders gepubliceerd. Daarbij zouden naast de Amerikanen, de Britse, Somaliërs en Kenianen ook een Canadees en een Fin genoemd worden. De lijst kon niet gecheckt worden. Bij de Amerikaanse autoriteiten zegt men "geen bevestiging" te hebben van Amerikaanse betrokkenheid bij de aanval. De bewering wordt wel onderzocht door onder meer de FBI, aldus de nieuwszender.

De Amerikaanse stad Minneapolis heeft een belangrijke Somalische minderheid en in het verleden waren er al berichten over jongeren die naar Afrika trokken om er te strijden. (Belga/TV)

In Nairobi steekt het Britse leger de Keniaanse strijdkrachten een handje toe in verband met de crisis in een winkelcentrum, zo heeft SkyNews bericht. Hoewel de Keniaanse autoriteiten hadden gezegd dat zij "controle" over het winkelcentrum hadden gekregen, berichten meerdere media van hevig geweervuur in het complex.Haast drie dagen nadat een groep gewapende moslimextremisten het winkelcentrum aanviel met granaten en automatische wapens, stelde de Keniaanse regering dat de zaak weer onder controle was.. Keniaanse troepen zouden het gebouw weer onder controle hebben. Volgens de overheid zijn alle gijzelaars uit het gebouw. "Onze veiligheidstroepen doorkammen alle verdiepingen, om zeker te zijn dat er niemand achtergebleven is", zegt de Keniaanse overheid op de netwerksite Twitter. Twee of drie Amerikanen en een Britse maakten deel uit van het extremistische moslimcommando, verklaarde de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed aan de Amerikaanse zender PBS. De minister werd voor de camera gehaald in de marge van de Jaarvergadering van de VN in New York. Haar verklaring kon nog niet worden bevestigd. Na de inval van de Keniaanse ordetroepen heerst nog veel onduidelijkheid over het aantal daders en hun toestand. De Keniaanse autoriteiten zegden maandag dat er drie terroristen zijn gedood en dat het leger niet meer op weerstand stuit.De verklaringen van de overheid lijken vooral te dienen om de bevolking en buitenwereld gerust te stellen: ook maandagavond waren er nog zware explosies en hevige rookontwikkeling in het complex. De Amerikaanse nieuwszender CNN beweert zelfs, op basis van twee Keniaanse bronnen, dat er nog steeds scherpschutters actief zijn in het gebouw. De aanval werd opgeëist door de militie Al-Shabab uit buurland Somalië. Die valt Kenia aan omdat het land troepen heeft in Somalië. Bij de aanval op het winkelcentrum vielen minstens 62 doden, onder wie verschillende buitenlanders. Zo'n 175 mensen raakten bij de aanval gewond. Er zouden nog tientallen vermisten zijn. Volgens CNN heeft al-Shabaab op Twitter een lijst met negen namen van de daders gepubliceerd. Daarbij zouden naast de Amerikanen, de Britse, Somaliërs en Kenianen ook een Canadees en een Fin genoemd worden. De lijst kon niet gecheckt worden. Bij de Amerikaanse autoriteiten zegt men "geen bevestiging" te hebben van Amerikaanse betrokkenheid bij de aanval. De bewering wordt wel onderzocht door onder meer de FBI, aldus de nieuwszender. De Amerikaanse stad Minneapolis heeft een belangrijke Somalische minderheid en in het verleden waren er al berichten over jongeren die naar Afrika trokken om er te strijden. (Belga/TV)