Gijzeling hotel in Mali voorbij: minstens 18 doden, waaronder één Belg

Politie aan het Radisson Blu Hotel in Bamako © Belga Image

De gijzeling in het Radissonhotel in de Malinese hoofdstad Bamako is voorbij. Er zouden minstens 18 doden zijn gevallen waaronder 1 Belg.

In het Radissonhotel in de Malinese hoofdstad Bamako is de gijzeling voorbij. Dat meldt het Malinese leger. Jihadisten hielden er de afgelopen uren 170 mensen vast. Minstens 18 mensen zouden zijn gedood waaronder één Belg.

Er was sprake van een schietpartij en een gijzeling. De hotelgroep waartoe Radisson behoort, Rezidor, liet weten dat 170 mensen, 140 gasten en 30 medewerkers, werden gegijzeld. Een van de drie gijzelaars die gedood werd in het hotel in Bamako was een ambtenaar van het Parlement van de Franse Gemeenschap. Dat kondigde Brussels parlementsvoorzitter Charles Picqué aan tijdens de plenaire vergadering van het Brussels Parlement. Hij zei te informatie gekregen te hebben van zijn collega van het Parlement van de Franse Gemeenschap Françoise Bertieaux.

Intussen hebben Malinese speciale troepen het hotel bestormd. ‘Zij hebben een 30-tal gijzelaars bevrijd, anderen zijn alleen kunnen ontsnappen’, zei kolonel Salif Traoré, minister van Veiligheid, aan het Franse persagentschap AFP. Het Pentagon heeft aangekondigd dat Amerikaanse speciale eenheden assistentie verlenen aan het Malinese leger.

Bij de gijzeling zijn ook minstens drie gijzelaars gedood. CNN meldt dat het om een Fransman gaat en twee Malinezen, maar dat is niet bevestigd.

Beelden van de bevrijding van gijzelaars

Schoten

Volgens persagentschap Reuters waren de terroristen al schietend naar binnen gelopen en riepen ze ‘Allahu akbar’ (‘God is groot’ in het Arabisch).

‘De schietpartij vindt plaats op de zevende verdieping, de jihadisten schieten in de gang’, citeerde AFP een veiligheidsbron. Tot buiten konden de schoten van automatische wapens gehoord worden. Voor het hotel is een veiligheidszone ingesteld, stelde AFP ter plaatse vast.

Belgen

De woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigde de aanwezigheid van vier Belgen in het hotel. Het gaat om één personeelslid van het parlement van de Franse gemeenschap en drie Belgen die er instaan voor de veiligheid van de Europese diensten ter plaatse.

Diplomaten

Het Radisson Blu Hotel, dat zich in het centrum van de stad bevindt, telt 190 kamers en is populair bij expats en diplomaten. Onder andere het personeel van Air France verblijft daar.

Volgens een bron bij de Malinese veiligheidsdiensten zijn de aanvallers het hotel binnengekomen aan boord van een auto met een diplomatiek nummerplaat.

Bamako
Bamako© Google Maps

De Malinese president Ibrahim Boubakaar Keita, die in de Tsjadische hoofdstad N’Djamena was voor een regionale top over het terrorisme in de Sahel, is teruggekeerd naar Bamako.

Frankrijk

Het noorden van Mali is in het voorjaar van 2012 in handen gevallen van jihadistische groeperingen die gelinkt zijn aan Al-Qaeda. Op initiatief van Frankrijk werd begin 2013 een militaire operatie begonnen tegen die jihadisten, om hun opmars naar Bamako te stuiten.

Die internationale militaire interventie loopt nog altijd, maar toch zijn er nog delen van het Malinese grondgebied die niet onder controle staan van de buitenlandse interventiemacht of het Malinese leger.

Sinds begin dit jaar worden aanslagen gepleegd in het centrum van het land, en sinds juni ook in het zuiden. In augustus nog doodden islamisten 13 mensen, onder wie 5 VN-medewerkers, tijdens een gijzeling in een hotel in de stad Sevaré. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content