Gijzeling Bangladesh: 20 gijzelaars en 6 gijzelnemers om het leven gekomen

Eén van 30 tot 40 gewonden agenten wordt afgevoerd © EPA

De gijzeling in een restaurant in de Bengalese hoofdstad Dhaka heeft het leven gekost aan twintig gijzelaars en zes gijzelnemers. Dat heeft een militaire woordvoerder zaterdag bekendgemaakt.

Minstens acht bewapende mannen drongen vrijdagnacht het bij buitenlanders erg populaire restaurant Holey Artisan Bakery binnen. Na een urenlange belegering stormden commandotroepen zaterdagochtend het gebouw binnen.

Eerder bevestigde eerste minister Sheikh Hasina Wazed al dat er dertien gijzelaars konden worden bevrijd en dat er minstens één gijzelnemer werd gedood. Nu blijkt dus dat er zes gijzelnemers werden gedood en dat ook twintig gijzelaars om het leven gekomen zijn.

Over de omstandigheden heerst nog onduidelijkheid.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei zaterdagochtend al dat er momenteel geen indicaties zijn dat er Belgen bij de gijzeling betrokken zijn.

Bakkerij

De gijzeling speelde zich af in Holey Artisan Bakery, een koffiehuis-restaurant in Gulshan, een gegoede buurt van Dhaka. In Gulshan zijn vele ambassades en vele buitenlanders gehuisvest. Het wordt beschouwd als de diplomatieke buurt, maar er zijn tal van winkels en restaurants en de buurt heeft een druk uitgaansleven.

Een werknemer van het restaurant, die via het dak wist te ontsnappen, verklaarde dat iets na 21 uur plaatselijke tijd 6 tot 8 gewapende mannen het restaurant binnendrongen. Andere bronnen schatten het aantal gijzelnemers op 5 tot 9. Ze namen – dat is ook een schatting – 20 gijzelaars gevangen. Daarbij buitenlanders, en wellicht (volgens hun ambassadeur) zeven Italianen. Er zouden ook Japanners in het restaurant aanwezig geweest zijn. De aanvallers riepen volgens getuigen “Allah Akbar”.

Kort na het begin van de gijzeling kwam het tot een vuurgevecht met de politie, waarbij de gijzelnemers granaten in de richting van agenten gooiden.

Twee politiemensen overleden in het ziekenhuis en 30 tot 40 anderen zijn met verwondingen afgevoerd.

Islamitische Staat heeft de gijzeling opgeëist. Dat gebeurde via haar persagentschap Amaq, dat een communiqué verspreidde dat door bevriende sociale media is opgepikt. Volgens een eerste communiqué ging het om een restaurant dat “buitenlanders aantrekt”, en werden “20 mensen van diverse nationaliteit” gedood. Later meldde Amaq dat er 24 doden waren en 40 gewonden.

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben tot dusver geen enkele bevestiging voor een link met IS en zeker niet voor sturing door IS. Zij beweren dat Al-Qaeda actiever is in Bangladesh, en dat IS de zaak misschien uit opportunisme opeist.

Machete-aanvallen

Bangladesh kwam de voorbije jaren in het nieuws met dodelijke machete-aanvallen tegen eerst atheïstische of seculiere bloggers en recenter ook tegen lgbt-activisten, tegen christenen en tegen hindoes, die ongeveer 10 procent van de bevolking uitmaken. In de afgelopen 3 jaar zijn volgens Belga 50 mensen met een machete omgebracht. De machete-aanvallen worden soms in verband gebracht met Al-Qaeda of IS, maar de overheid verwerpt of minimaliseert die banden, en heeft bijvoorbeeld vaak ontkend dat IS aanwezig is in het land.

Begin juni arresteerde de overheid in wat officieel een reactie was op dat geweld in een week 12.000 mensen, waarvan 200 vermoedelijke militanten. De meeste arrestanten behoorden tot de politieke oppositie.

Volgens de BBC is dit de eerste keer dat buitenlanders gegijzeld worden in Bangladesh.

(RR/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content