Ghani president in ‘eerste democratische machtsoverdracht’ Afghanistan

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Na zes maanden discussie over fraude bij de verkiezingen en hertelling van de stemmen, heeft Afghanistan dan toch een nieuwe president ingezworen. Ashraf Ghani zal Hamid Karzai opvolgen in wat hij ‘de eerste democratische machtsoverdracht’ in het land noemt.

In het presidentiële paleis in Kaboel werd de pragmatische econoom Ashraf Ghani ingezworen als president van Afghanistan. Zes maanden lang heerste er chaos en onenigheid in het land met vermoedens van fraude bij de verkiezingen en een hertelling van de stemmen.

‘Amerikaanse schijnvertoning’

Uiteindelijk kwam er een akkoord, bemiddeld door de Verenigde Staten. Ghani wordt president en rivaal Abdullah Abdullah neemt de nieuw gecreëerde rol van ‘CEO’ – vergelijkbaar met het premierschap – op zich of zal iemand voor die functie aanduiden.

De taliban in het land hebben het akkoord bestempeld als een ‘schijnvertoning georkestreerd door de VS’. Ghani noemt het op zijn beurt een ‘grote overwinning’, zo schrijft de Britse openbare omroep BBC.

‘Eerste democratische machtsoverdracht’

De nieuwe president sprak zijn lof uit over de ‘eerste democratische machtsoverdracht’ van het land en had ook enkel complimenten over voor zijn rivaal, maar nu regeringspartner, Abdullah. Die laatste zei dat beide leiders samen zouden werken ‘aan een betere toekomst met vertrouwen en eerlijkheid’.

Hamid Karzai, die sinds de invasie van de VS in 2001 president was, riep de bevolking op om de nieuwe regering te steunen.

Het eerste punt op de agenda van die regering zou volgens BBC-correspondent in Kaboel, David Loyn, het tekenen van een akkoord zijn, dat Amerikaanse troepen toestaat in Afghanistan te blijven na het einde van het jaar. Een deal waartegen Karzai erg gekant was.

Geheime resultaten

Het was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry die optrad als bemiddelaar en een hertelling van alle 8 miljoen stemmen leidde nadat de verkiezingsresultaten eerder in 2014 betwist werden.

De audit liep in september af, maar de uiteindelijke resultaten werden niet aan het publiek bekendgemaakt uit angst voor onrust. Ghani kwam als winnaar uit de bus.

Maanden van onzekerheid hebben de Afghaanse economie hard geraakt en de onveiligheid in het land is nog toegenomen.

Aanslagen taliban

Met de presidentiële ceremonie werd de bewaking in de hoofdstad Kaboel opgedreven, meent BBC. Er zijn weinig mensen op straat en de winkels zijn gesloten.

Militanten hebben een aanslag gepleegd op een regeringsgebouw in de oostelijke provincie Paktia, zo meldt de nieuwssite nog. Ondertussen ontplofte ook een bom langs de weg naar de luchthaven van Kaboel. Niemand raakte daarbij gewond.

Enkele dagen eerder hadden de taliban een strategisch district in een andere oostelijke provincie, Ghazni, aangevallen.

De onrust belicht een van vele uitdagingen van de nieuwe president Ghani en zijn veiligheidsdiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content