De Griekse rederij Daina Shipping moet zich wegens "het vrijkomen van schadelijke stoffen uit een schip" volgens de geldende milieuwetgeving voor de rechter verantwoorden. Dat meldde de Nieuw-Zeelandse scheepvaartautoriteit MNZ. De rederij riskeert een maximumstraf van 600.000 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 372.000 euro) en 10.000 Nieuw-Zeelandse dollar voor elke dag dat de milieuwet wordt overtreden.

350 ton zware olie

Sinds de 236 meter lange Rena op 5 oktober vorig jaar op het rif liep 22 kilometer voor de oostkust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland, lekte 350 ton zware olie in zee. Duizenden zeevogels crepeerden, en lange witte zandstranden werden besmeurd. Van de bijna 1.400 containers aan boord van het onder Liberiaanse vlag varende schip, kwamen er tientallen in het water terecht. Ze brachten zo het scheepvaartverkeer in gevaar.

Achtersteven gezonken

Pas recent is de achtersteven, van het begin dit jaar in een storm doormidden gebroken schip, gezonken. Twaalf meter hoge golven hadden het de diepte ingetrokken. De boeg van het vrachtschip zit nog vast op het rif.

Milieuvervuiling

Een eerste hoorzitting van het proces tegen Daina Shipping zal op 25 mei gehouden worden voor de rechtbank in Tauranga. Dezelfde dag worden ook vonnissen verwacht tegen de Filipijnse kapitein van de Rena, en tegen zijn navigatieofficier. Beiden hebben zich schuldig verklaard aan strafbare feiten, die tot de ergste maritieme milieuvervuiling in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland hebben geleid. Ze riskeren tot zeven jaar cel. (Belga/INM)

De Griekse rederij Daina Shipping moet zich wegens "het vrijkomen van schadelijke stoffen uit een schip" volgens de geldende milieuwetgeving voor de rechter verantwoorden. Dat meldde de Nieuw-Zeelandse scheepvaartautoriteit MNZ. De rederij riskeert een maximumstraf van 600.000 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 372.000 euro) en 10.000 Nieuw-Zeelandse dollar voor elke dag dat de milieuwet wordt overtreden. 350 ton zware olie Sinds de 236 meter lange Rena op 5 oktober vorig jaar op het rif liep 22 kilometer voor de oostkust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland, lekte 350 ton zware olie in zee. Duizenden zeevogels crepeerden, en lange witte zandstranden werden besmeurd. Van de bijna 1.400 containers aan boord van het onder Liberiaanse vlag varende schip, kwamen er tientallen in het water terecht. Ze brachten zo het scheepvaartverkeer in gevaar. Achtersteven gezonken Pas recent is de achtersteven, van het begin dit jaar in een storm doormidden gebroken schip, gezonken. Twaalf meter hoge golven hadden het de diepte ingetrokken. De boeg van het vrachtschip zit nog vast op het rif. Milieuvervuiling Een eerste hoorzitting van het proces tegen Daina Shipping zal op 25 mei gehouden worden voor de rechtbank in Tauranga. Dezelfde dag worden ook vonnissen verwacht tegen de Filipijnse kapitein van de Rena, en tegen zijn navigatieofficier. Beiden hebben zich schuldig verklaard aan strafbare feiten, die tot de ergste maritieme milieuvervuiling in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland hebben geleid. Ze riskeren tot zeven jaar cel. (Belga/INM)