De Italiaanse regeringsleider Enrico Letta heeft de vertrouwensstemming in de Senaat gewonnen. Bij de stemming schaarde een duidelijke meerderheid zich achter hem.

In de late namiddag wil Letta ook in de Kamer het vertrouwen vragen. Daar heeft zijn partij evenwel de absolute meerderheid, terwijl hij in de Senaat op stemmen van de partij van Berlusconi (PdL) was aangewezen. Het is nu vrijwel zeker dat de Italiaanse regering van Letta in het zadel blijft.

Verrassende ommezwaai

Eerder had Silvio Berlusconi een verrassende ommezwaai gemaakt door zijn steun alsnog toe te zeggen aan Letta. Tot dinsdag nog had de drievoudige premier zich vastberaden getoond om de regering van Letta ten val te brengen.

Premier Enrico Letta had een vertrouwensstemming aangevraagd nadat vijf ministers van de PdL uit de regering waren gestapt. Ze protesteerden daarmee tegen het feit dat de wegens belastingsfraude rechtsgeldig veroordeelde Berlusconi zijn senaatszetel dreigde te verliezen.

Politieke nederlaag

Maar de Italiaanse vicepremier en nummer twee van de partij van Silvio Berlusconi, Angelino Alfano, riep zijn partij op om zich bij de vertrouwensstemming in het parlement achter premier Enrico Letta te scharen. Een groep van meer dan 20 PdL-senatoren kondigde daarop aan Letta het vertrouwen te geven, waarmee ze zich dus tegen de koers van Silvio Berlusconi keerden. De onenigheid binnen de partij had uiteindelijk tot gevolg dat Berlusconi het roer moest omgooien.

Op die manier "probeert Berlusconi een politieke nederlaag te verbergen, hoewel die nochtans erg duidelijk is in de ogen van de Italianen", reageerde Luigi Zanda van de centrumlinkse PD. (Belga/TE)

De Italiaanse regeringsleider Enrico Letta heeft de vertrouwensstemming in de Senaat gewonnen. Bij de stemming schaarde een duidelijke meerderheid zich achter hem. In de late namiddag wil Letta ook in de Kamer het vertrouwen vragen. Daar heeft zijn partij evenwel de absolute meerderheid, terwijl hij in de Senaat op stemmen van de partij van Berlusconi (PdL) was aangewezen. Het is nu vrijwel zeker dat de Italiaanse regering van Letta in het zadel blijft.Eerder had Silvio Berlusconi een verrassende ommezwaai gemaakt door zijn steun alsnog toe te zeggen aan Letta. Tot dinsdag nog had de drievoudige premier zich vastberaden getoond om de regering van Letta ten val te brengen.Premier Enrico Letta had een vertrouwensstemming aangevraagd nadat vijf ministers van de PdL uit de regering waren gestapt. Ze protesteerden daarmee tegen het feit dat de wegens belastingsfraude rechtsgeldig veroordeelde Berlusconi zijn senaatszetel dreigde te verliezen. Maar de Italiaanse vicepremier en nummer twee van de partij van Silvio Berlusconi, Angelino Alfano, riep zijn partij op om zich bij de vertrouwensstemming in het parlement achter premier Enrico Letta te scharen. Een groep van meer dan 20 PdL-senatoren kondigde daarop aan Letta het vertrouwen te geven, waarmee ze zich dus tegen de koers van Silvio Berlusconi keerden. De onenigheid binnen de partij had uiteindelijk tot gevolg dat Berlusconi het roer moest omgooien. Op die manier "probeert Berlusconi een politieke nederlaag te verbergen, hoewel die nochtans erg duidelijk is in de ogen van de Italianen", reageerde Luigi Zanda van de centrumlinkse PD. (Belga/TE)