Honderden mensen werden gedood en duizenden raakten gewond toen de regering de protesten tegen het bewind van president Daniel Ortega met geweld de kop indrukte. De protesten begonnen in april 2018 als een betoging tegen de hervormingen van het socialezekerheidsstelsel. De meeste vluchtelingen vertrekken zuidwaarts naar buurland Costa Rica, volgens UNHCR-woordvoerster Liz Throssell.

'Tussen de asielzoekers zitten studenten, voormalige openbare ambtenaren, oppositieleden, journalisten, mensenrechtactivisten, dokters en boeren', zei ze. Aanvankelijk waren de meeste vluchtelingen volwassenen. Nu vertrekken ook jonge gezinnen richting Costa Rica door lastige, vochtige en met malaria besmette gebieden.

Het UNHCR biedt hulp aan Costa Rica om opvangcentra voor asielzoekers te verbeteren en scholing te voorzien aan de kinderen uit Nicaragua. 'Het UNHCR prijst Costa Rica voor hun inzet om de vluchtelingen binnen de grenzen toe te laten, en asiel te laten aanvragen', aldus Throssell. 'Zonder een politieke oplossing voor de crisis in Nicaragua zullen mensen waarschijnlijk blijven vluchten', voegde ze eraan toe.

Honderden mensen werden gedood en duizenden raakten gewond toen de regering de protesten tegen het bewind van president Daniel Ortega met geweld de kop indrukte. De protesten begonnen in april 2018 als een betoging tegen de hervormingen van het socialezekerheidsstelsel. De meeste vluchtelingen vertrekken zuidwaarts naar buurland Costa Rica, volgens UNHCR-woordvoerster Liz Throssell. 'Tussen de asielzoekers zitten studenten, voormalige openbare ambtenaren, oppositieleden, journalisten, mensenrechtactivisten, dokters en boeren', zei ze. Aanvankelijk waren de meeste vluchtelingen volwassenen. Nu vertrekken ook jonge gezinnen richting Costa Rica door lastige, vochtige en met malaria besmette gebieden. Het UNHCR biedt hulp aan Costa Rica om opvangcentra voor asielzoekers te verbeteren en scholing te voorzien aan de kinderen uit Nicaragua. 'Het UNHCR prijst Costa Rica voor hun inzet om de vluchtelingen binnen de grenzen toe te laten, en asiel te laten aanvragen', aldus Throssell. 'Zonder een politieke oplossing voor de crisis in Nicaragua zullen mensen waarschijnlijk blijven vluchten', voegde ze eraan toe.