De betogers reageerden hevig op een video waarop te zien was hoe een politieagent maandagmorgen een betoger van dichtbij neerschoot in de wijk Sai Wan Ho, in het noordoosten van het eiland van Hongkong (opgelet, schokkende beelden). De gewonde zou in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Op verschillende locaties in de metropool trokken betogers blokkades op. Vandalen beschadigden metrostations en bedrijven die ervan beschuldigd worden onder een hoedje te spelen met de lokale regering of Peking. Een gemaskerde man besproeide zelfs een andere man met een ontvlambaar product. De man veranderde in een menselijke toorts. De video waarop de gewelddadige beelden te zien zijn, werd gefilmd met telefoons en verspreidde zich al snel op sociale media.

De politie beschuldigde een betoger ervan verantwoordelijk te zijn voor de feiten. Ook beschuldigde ze "relschoppers" van verschillende andere geweldfeiten, zoals het gooien van een molotovcocktail naar een trein. De betogers klaagden dan weer het excessieve geweld aan van de ordediensten.

De Britse ex-kolonie kampt sinds vijf maanden met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De inwoners van Hongkong komen massaal op straat tegen de plaatselijke regering en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. De politie treedt regelmatig hardhandig op tegen de manifestanten, waardoor ook geprotesteerd wordt tegen dat politiegeweld.

Politieman schiet actievoerder in de borst tijdens pro-democratieprotesten in het Sai Wan Ho district in Hongkong. © AFP
Een demonstrant gooit een steen terwijl hij een Molotov-cocktail vasthoudt tijdens een confrontatie met de oproerpolitie aan de Polytechnische Universiteit van Hongkong. © Reuters
Actievoerders en oproerpolitie staan oog in oog. © AFP
Mensen protesteren met paraplu's om zich te beschermen tegen het traangas van de oproerpolitie in Hongkong. © Reuters
De betogers reageerden hevig op een video waarop te zien was hoe een politieagent maandagmorgen een betoger van dichtbij neerschoot in de wijk Sai Wan Ho, in het noordoosten van het eiland van Hongkong (opgelet, schokkende beelden). De gewonde zou in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Op verschillende locaties in de metropool trokken betogers blokkades op. Vandalen beschadigden metrostations en bedrijven die ervan beschuldigd worden onder een hoedje te spelen met de lokale regering of Peking. Een gemaskerde man besproeide zelfs een andere man met een ontvlambaar product. De man veranderde in een menselijke toorts. De video waarop de gewelddadige beelden te zien zijn, werd gefilmd met telefoons en verspreidde zich al snel op sociale media. De politie beschuldigde een betoger ervan verantwoordelijk te zijn voor de feiten. Ook beschuldigde ze "relschoppers" van verschillende andere geweldfeiten, zoals het gooien van een molotovcocktail naar een trein. De betogers klaagden dan weer het excessieve geweld aan van de ordediensten. De Britse ex-kolonie kampt sinds vijf maanden met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De inwoners van Hongkong komen massaal op straat tegen de plaatselijke regering en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. De politie treedt regelmatig hardhandig op tegen de manifestanten, waardoor ook geprotesteerd wordt tegen dat politiegeweld.