Geweld in Oost-Oekraïne laait op: zwaarste gevechten sinds vredesakkoord

Vrijwillige strijders van het extreemrechtse Azov-bataljon ten westen van Mariupol, Oekraïne. © Reuters

In Oost-Oekraïne escaleert het geweld al voor de derde dag op rij. Oekraïne meldt dat het de zwaarste gevechten zijn, sinds het vredesakkoord dat in februari gesloten werd.

In het oosten van Oekraïne, in de omgeving van Mariupol, is de situatie ernstig aan het escaleren. Separatisten en het Oekraïense leger, zetten al voor de derde dag op rij zware wapens in. Volgens Oekraïne vinden de zwaarste gevechten plaats sinds het vredesakkoord van Minsk dat in februari gesloten werd tussen beide partijen.

‘Geen enkele voorwaarde uit vredesakkoord vervuld’

De hevige gevechten vinden plaats in Starognativka, een stad in de buurt van Mariupol. Mariupol is een belangrijke industriestad in Oost- Oekraïne, dat onder het bewind staat van de separatisten, maar is in handen van het Oekraïense leger.

Volgens Iaroslav Tchepourniï, de woordvoerder van het leger, worden de Oekraïense posities beschoten met meervoudige raketwerpers en andere zware wapens, die door het vredesakkoord van Minsk verboden werden. ‘Wij schieten met zware artillerie omdat de separatisten met zware artillerie vuren’, aldus Tchepourniï. Volgens een Oekraïense soldaat zou met de inname van Starognativka de weg naar Mariupol open liggen voor de separatisten.

De leiders van de separatisten ontkennen de beschuldigingen en beschuldigen het Oekraïense leger ervan het akkoord 40 keer geschonden te hebben om 24 uur tijd.Denis Pushilin, de zelfverklaarde gezant in Moskou van de Volksrepubliek Donetsk, benadrukt dat de Oekraïense regering tot nu toe geen enkele voorwaarde van het Minsk-akkoord vervuld heeft.

‘Vredesakkoord moet in goed vertrouwen hersteld worden’

De Europese Unie veroordeelt de brandstichting van bewapende voertuigen van het OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en heeft laten weten dat de toenemende aanvallen het vredesakkoord van Minsk schenden. ‘Het akkoord van Minsk moet in goed vertrouwen hersteld worden, om te beginnen met een volledige observatie van het staakt-het-vuren en een echte terugtrekking van de zware wapens. (Belga/BBC/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content