Geweld in Burundi houdt aan: 2 buitenlandse journalisten opgepakt

UN-peacekeeper in Burundi © AFP/Belga

Omwille van de onveilige en politiek gevoelige situatie in Burundi, heeft de VN-missie in de Democratische Republiek Congo zijn aanwezigheid nabij de grens versterkt.

De VN-missie in de Democratische Republiek Congo, Monusco, heeft zijn aanwezigheid nabij de grens met Burundi versterkt vanwege de onveilige en politiek gevoelige situatie in het land. Op drie plaatsen nabij de grens moeten in totaal 150 soldaten het Congolese leger helpen om elke infiltratie van Burundese rebellen via de provincie Zuid-Kivu te vermijden, bericht Radio France Internationale (RFI).

Monusco-woordvoerder Félix Prosper Basse bevestigde dat de VN-missie “sinds heel lang” aan noodplannen werkt “in perfecte samenwerking met de Congolese autoriteiten”. Hij weigerde echter te zeggen waar de VN-blauwhelmen zich precies bevinden “uit veiligheidsoverwegingen”.

De Congolese veiligheidsdiensten zeggen sinds augustus verschillende tientallen vermoedelijke rebellen uit Rwanda en Burundi opgepakt te hebben. Sommigen hebben basissen in Congo, anderen waren slechts op doorreis, aldus nog RFI.

Gewapende criminelen

Intussen blijven de spanningen ook oplopen in de hoofdstad Bujumbura. De afgelopen dagen werden zeven personen opgepakt, onder hen ook twee buitenlandse journalisten.

Het ministerie van Publieke Veiligheid claimde dat “twee buitenlanders opgepakt werden in het gezelschap van een groep gewapende criminelen”, zo luidde het in een mededeling. Eerder zei het ministerie op de nationale radio dat het om een Fransman en een Brit gaat met een accreditatie van journalist en dat ze donderdagavond ingerekend werden.

Volgens een correspondent van het Franse persbureau AFP gaat het om Jean-Philippe Rémy, regionaal correspondent Afrika voor de Franse krant le Monde en Phil Moore, een Britse freelance fotograaf.

230.000 mensen op de vlucht

Burundi zit in een spiraal van geweld sinds de brutale onderdrukking van het protest, vorig jaar in april, tegen een derde mandaat voor president Pierre Nkurunziza. Die werd in juli herkozen, maar de stembusgang werd geboycot door de oppositie, die een derde mandaat ongrondwettelijk acht. Sindsdien vielen er al meer dan 400 slachtoffers bij manifestaties, een mislukte staatsgreep en een gewapende opstand, aldus de VS. Zowat 230.000 mensen sloegen reeds op de vlucht.

Tien jaar geleden kwam een bloedige burgeroorlog tussen de Hutu-meerderheid en de Tutsi-minderheid ten einde met 300.000 doden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content