Het Israëlische leger opende het vuur op Palestijnse manifestanten die uit Syrië waren gekomen en de door Israël bezette Golanhoogte waren binnengedrongen.

Het zou om het ergste incident in tientallen jaren gaan aan de zwaarbewaakte grens tussen Syrië en Israël. Aan die grens is het normaal rustig sinds het akkoord voor een Israëlisch-Syrisch staakt-het-vuren uit 1974.

Ook aan de grens met Libanon vielen doden onder de protesterende Palestijnse vluchtelingen. Duizenden Palestijnen uit Libanese vluchtelingenkampen waren samengetroept aan de Israëlische grens in het zuiden van Libanon. Ze eisten een einde van de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël en een
terugkeerrecht voor gevluchte en verdreven Palestijnen en hun nageslacht.

In de Gazastrook vielen één dode en tientallen gewonden en ook op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem braken onlusten uit.
'Catastrofe'

Radicaal-islamitische groeperingen riepen ter gelegenheid van de Palestijnse Nakba-dag op tot marsen op de Israëlische grenzen.

De Palestijnen herdenken elk jaar op 15 mei de vlucht en verdrijving van honderdduizenden Arabieren na de stichting van de staat Israël op 14 mei 1948. Het gaat om de 63ste verjaardag van de Nakba-dag, wat 'catastrofe' betekent in het Arabisch. Vaak blijft de herdenking rustig, maar aangedreven door het volksprotest in andere Arabische landen escaleerde het Palestijnse protest dit
jaar.

Volgens een schatting van VN-agentschap UNWRA zouden 4,8 miljoen Palestijnen verblijven in Jordanië, Libanon, Syrië, de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. (Belga/TE)

Het Israëlische leger opende het vuur op Palestijnse manifestanten die uit Syrië waren gekomen en de door Israël bezette Golanhoogte waren binnengedrongen. Het zou om het ergste incident in tientallen jaren gaan aan de zwaarbewaakte grens tussen Syrië en Israël. Aan die grens is het normaal rustig sinds het akkoord voor een Israëlisch-Syrisch staakt-het-vuren uit 1974. Ook aan de grens met Libanon vielen doden onder de protesterende Palestijnse vluchtelingen. Duizenden Palestijnen uit Libanese vluchtelingenkampen waren samengetroept aan de Israëlische grens in het zuiden van Libanon. Ze eisten een einde van de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël en een terugkeerrecht voor gevluchte en verdreven Palestijnen en hun nageslacht. In de Gazastrook vielen één dode en tientallen gewonden en ook op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem braken onlusten uit. 'Catastrofe' Radicaal-islamitische groeperingen riepen ter gelegenheid van de Palestijnse Nakba-dag op tot marsen op de Israëlische grenzen. De Palestijnen herdenken elk jaar op 15 mei de vlucht en verdrijving van honderdduizenden Arabieren na de stichting van de staat Israël op 14 mei 1948. Het gaat om de 63ste verjaardag van de Nakba-dag, wat 'catastrofe' betekent in het Arabisch. Vaak blijft de herdenking rustig, maar aangedreven door het volksprotest in andere Arabische landen escaleerde het Palestijnse protest dit jaar. Volgens een schatting van VN-agentschap UNWRA zouden 4,8 miljoen Palestijnen verblijven in Jordanië, Libanon, Syrië, de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. (Belga/TE)