Enkele honderden aanhangers van het regime kwamen op straat om te protesteren tegen "de inmenging" van buitenlandse diplomaten, die de overheid willen overtuigen om de dialoog aan te gaan met de oppositie en om een vredesmissie van de Afrikaanse Unie toe te laten. Het is het tweede bezoek van de vijftien ambassadeurs in minder dan een jaar tijd aan het land, dat sinds april 2015 verwikkeld is in een zware crisis, die dreigt te ontaarden in een burgeroorlog of een genocide.

De manifestanten droegen spandoeken met teksten als "Stop met jullie te bemoeien met de Burundese zaken" of "Er komt geen genocide".

Kort na de aankomst van de ambassadeurs, waren in bepaalde wijken in de hoofdstad explosies en schoten te horen. Volgens getuigen werd een adolescent doodgeschoten door de politie.

'Invasie en bezetting'

Sinds het begin van de politieke crisis in het land in april 2015, toen president Pierre Nkurunziza aankondigde dat hij zich in weerwil van de grondwet een derde keer kandidaat zou stellen voor het presidentschap, zijn er in Burundi regelmatig dodelijke gevechten. In totaal kwamen al meer dan 400 mensen om en zijn al meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen.

De Verenigde Naties veroordeelden vorige week nog de etnische moorden, het bestaan van massagraven met honderden lijken en de collectieve verkrachtingen door veiligheidskrachten. De ambassadeurs hebben vrijdag een ontmoeting met de president en hopen hem ervan te overtuigen 5.000 soldaten van de Afrikaanse Unie toe te laten in het land voor een vredesmissie. Bujumbura noemde die ontplooiing eerder al "een invasie en een bezetting".

(Belga/RR)

Enkele honderden aanhangers van het regime kwamen op straat om te protesteren tegen "de inmenging" van buitenlandse diplomaten, die de overheid willen overtuigen om de dialoog aan te gaan met de oppositie en om een vredesmissie van de Afrikaanse Unie toe te laten. Het is het tweede bezoek van de vijftien ambassadeurs in minder dan een jaar tijd aan het land, dat sinds april 2015 verwikkeld is in een zware crisis, die dreigt te ontaarden in een burgeroorlog of een genocide. De manifestanten droegen spandoeken met teksten als "Stop met jullie te bemoeien met de Burundese zaken" of "Er komt geen genocide". Kort na de aankomst van de ambassadeurs, waren in bepaalde wijken in de hoofdstad explosies en schoten te horen. Volgens getuigen werd een adolescent doodgeschoten door de politie. Sinds het begin van de politieke crisis in het land in april 2015, toen president Pierre Nkurunziza aankondigde dat hij zich in weerwil van de grondwet een derde keer kandidaat zou stellen voor het presidentschap, zijn er in Burundi regelmatig dodelijke gevechten. In totaal kwamen al meer dan 400 mensen om en zijn al meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen. De Verenigde Naties veroordeelden vorige week nog de etnische moorden, het bestaan van massagraven met honderden lijken en de collectieve verkrachtingen door veiligheidskrachten. De ambassadeurs hebben vrijdag een ontmoeting met de president en hopen hem ervan te overtuigen 5.000 soldaten van de Afrikaanse Unie toe te laten in het land voor een vredesmissie. Bujumbura noemde die ontplooiing eerder al "een invasie en een bezetting".(Belga/RR)