Uit een onderzoek van The Harvard Humanitarian Initiative voor Oxfam International blijkt dat meer dan de helft van de verkrachtingen in het oosten van Congo gepleegd wordt door "gewapende mannen".

Maar liefst 60 procent van de slachtoffers werden verkracht door leden van gewapende bendes. Meer dan de helft, 56 procent, van de verkrachtingen zou plaats gevonden hebben in de woningen van de slachtoffers zelf.

De studie stelt ook vast dat vrouwelijke slachtoffers binnen de families gestigmatiseerd worden en moeilijkheden ondervinden om medische zorg te krijgen.

Volgens Oxfam International ging minder dan een procent van de verkrachte vrouwen samen met hun echtgenoot naar het ziekenhuis in Panzi, dat gespecialiseerd is in de behandeling van slachtoffers van verkrachting. Negen procent van de slachtoffers werd zelfs in de steek gelaten door hun man.

Oorlogswapen

Het rapport is gebaseerd op een vierjarig onderzoek bij 4.311 vrouwen in Bukavu, in het oosten van de provincie Zuid-Kivu. Rebellen en regeringstroepen gebruiken daar verkrachting als een oorlogswapen om burgers te straffen.

Deze gegevens zijn volgens Oxfam het bewijs dat de MONUC, de vredesmacht van de Verenigde Naties, in Congo moet blijven.

Uit een onderzoek van The Harvard Humanitarian Initiative voor Oxfam International blijkt dat meer dan de helft van de verkrachtingen in het oosten van Congo gepleegd wordt door "gewapende mannen". Maar liefst 60 procent van de slachtoffers werden verkracht door leden van gewapende bendes. Meer dan de helft, 56 procent, van de verkrachtingen zou plaats gevonden hebben in de woningen van de slachtoffers zelf. De studie stelt ook vast dat vrouwelijke slachtoffers binnen de families gestigmatiseerd worden en moeilijkheden ondervinden om medische zorg te krijgen. Volgens Oxfam International ging minder dan een procent van de verkrachte vrouwen samen met hun echtgenoot naar het ziekenhuis in Panzi, dat gespecialiseerd is in de behandeling van slachtoffers van verkrachting. Negen procent van de slachtoffers werd zelfs in de steek gelaten door hun man. Oorlogswapen Het rapport is gebaseerd op een vierjarig onderzoek bij 4.311 vrouwen in Bukavu, in het oosten van de provincie Zuid-Kivu. Rebellen en regeringstroepen gebruiken daar verkrachting als een oorlogswapen om burgers te straffen. Deze gegevens zijn volgens Oxfam het bewijs dat de MONUC, de vredesmacht van de Verenigde Naties, in Congo moet blijven.