De gevreesde eenogige leider Mokhtar Belmokhtar is niet omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval, laat de terreurbeweging al-Mourabitoun weten. Dat schrijft The Telegraph.

Enkele dagen geleden meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat ze goede hoop had dat de Algerijnse terroristenleider om het leven was gekomen bij een luchtaanval in Libië. 'Het ziet ernaar uit dat de aanval een succes was', aldus een woordvoerder van het Pentagon. Maar een officiële doodverklaring bleef uit.

'Dwaalt rond in het land van Allah'

Libische jihadisten lijstten op sociale media zeven mannen op die omkwamen. Belmokhtar stond er niet bij.

Belmokhtar is een van de meest gezochte terroristen. Hij leeft ondergedoken en op zijn hoofd staat een prijs van 5 miljoen dollar.

Maar het was wachten op een officiële verklaring van al-Qaida in Maghreb, waaraan Al-Murabitoun is gelieerd: 'Onze leider is nog steeds levend en wel. Hij dwaalt en zwerft rond in het land van Allah. Hij steunt zijn vrienden en maakt het leven van zijn vijanden zuur.'

Mokhtar Belmokhtar is een van de grote namen binnen terreurorganisaties in Noord-Afrika. De man zat onder meer achter de gijzeling tweeënhalf jaar geleden van tientallen westerlingen in het zuiden van Algerije en de bomaanslag op een bar in Mali, waarbij ook een Belg omkwam.

Weigerde zich aan te sluiten bij IS

Als tiener werd Belmokthar opgeleid door al-Qaida in Afghanistan, hij vocht mee in de burgeroorlog in Algerije (waar hij een oog verloor) en werd nadien leider van al-Mourabitoune, actief in Noord-Afrika. Hij bleef altijd trouw aan al-Qaida en naar verluidt weigerde hij zich aan te sluiten bij IS (toen nog ISIL), de 'concurrent' van al-Qaida.

Belmokhtar is een van de meest gezochte terroristen. Hij leeft ondergedoken en op zijn hoofd staat een prijs van 5 miljoen dollar.

De waas rond zijn overlijden, vergroot het mysterie dat rond de man hangt. De Fransen, die kennismaakten met hem tijdens gevechten in Mali, noemen hem niet voor niets 'de onaantastbare'. (AVE)

De gevreesde eenogige leider Mokhtar Belmokhtar is niet omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval, laat de terreurbeweging al-Mourabitoun weten. Dat schrijft The Telegraph. Enkele dagen geleden meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat ze goede hoop had dat de Algerijnse terroristenleider om het leven was gekomen bij een luchtaanval in Libië. 'Het ziet ernaar uit dat de aanval een succes was', aldus een woordvoerder van het Pentagon. Maar een officiële doodverklaring bleef uit. Libische jihadisten lijstten op sociale media zeven mannen op die omkwamen. Belmokhtar stond er niet bij. Maar het was wachten op een officiële verklaring van al-Qaida in Maghreb, waaraan Al-Murabitoun is gelieerd: 'Onze leider is nog steeds levend en wel. Hij dwaalt en zwerft rond in het land van Allah. Hij steunt zijn vrienden en maakt het leven van zijn vijanden zuur.' Mokhtar Belmokhtar is een van de grote namen binnen terreurorganisaties in Noord-Afrika. De man zat onder meer achter de gijzeling tweeënhalf jaar geleden van tientallen westerlingen in het zuiden van Algerije en de bomaanslag op een bar in Mali, waarbij ook een Belg omkwam. Als tiener werd Belmokthar opgeleid door al-Qaida in Afghanistan, hij vocht mee in de burgeroorlog in Algerije (waar hij een oog verloor) en werd nadien leider van al-Mourabitoune, actief in Noord-Afrika. Hij bleef altijd trouw aan al-Qaida en naar verluidt weigerde hij zich aan te sluiten bij IS (toen nog ISIL), de 'concurrent' van al-Qaida. Belmokhtar is een van de meest gezochte terroristen. Hij leeft ondergedoken en op zijn hoofd staat een prijs van 5 miljoen dollar. De waas rond zijn overlijden, vergroot het mysterie dat rond de man hangt. De Fransen, die kennismaakten met hem tijdens gevechten in Mali, noemen hem niet voor niets 'de onaantastbare'. (AVE)