Gevluchte Venezolaanse procureur-generaal: ‘Maduro gedraagt zich als een klein kind’

Luisa Ortega Diaz: 'Ik heb mijn werk, mijn carrière en mijn familie achtergelaten omdat ik niet langer alleen maar achter de schermen kritiek wou geven.' © BelgaImage
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Hij heeft zijn land op de rand van de afgrond gebracht, maar toch zal Nicolas Maduro in april opnieuw de presidentsverkiezingen winnen, vreest voormalig procureur-generaal Luisa Ortega Diaz.

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota lopen de Venezolanen elkaar haast voor de voeten. Dagelijks steken naar schatting 35.000 mensen de grens met buurland Colombia over om te ontkomen aan de economische crisis en het dictatoriale regime van Nicolas Maduro. Ook procureur-generaal Luisa Ortega Diaz, een van Maduro’s grootste vijanden, sloeg vorige zomer op de vlucht nadat de president haar uit haar functie had ontzet. ‘Maduro heeft er al alles aan gedaan om mij het zwijgen op te leggen’, vertelt Diaz op een geheime locatie in Bogota. ‘Eerst heeft hij geprobeerd om mij om te praten, later volgden er bedreigingen en uiteindelijk werden mijn rekeningen bevroren en kreeg ik het verbod om Venezuela te verlaten. Toch geef ik het niet op. Ik ga alles doen wat wettelijk mogelijk is om de democratie in mijn land te herstellen.’

Opposanten die gespaard worden van de kogel, komen in de gevangenis terecht, waar wordt gefolterd en verkracht.

De oppositie slaagt er nog steeds in om veel mensen op de been te brengen tegen de regering, ook al riskeren de betogers hun leven. Maduro kan zich toch niet permitteren dat het in Venezuela tot een burgeroorlog komt?

Luisa Ortega Diaz: De regering van Maduro zorgt ervoor dat ze de sociale orde min of meer in stand kan houden. Als er geen eten of medicatie meer is, verliezen de mensen alle hoop. Maduro maakt dat de burgers die hem steunen wel voldoende basisproducten krijgen. Maar wie zijn regering niet steunt, wordt bedreigd. De politie kamt hele wijken uit op zoek naar opposanten. Er zijn al meer dan 3000 doden gevallen. Wie gespaard wordt van de kogel, komt in de gevangenis terecht, waar wordt gefolterd en verkracht. Ik heb daar bewijzen van en zal die aan de internationale instellingen overhandigen.

U bent naar Colombia gevlucht. Bent u nu een politieke vluchteling?

Ortega Diaz: Inderdaad, ik heb politiek asiel gekregen van president Juan Manuel Santos. Maduro jut zijn bevolking nu op door te zeggen dat Colombia plannen heeft om Venezuela aan te vallen. Dat zijn pure leugens. Ik beschouw Maduro en zijn handlangers als kidnappers die ons beroofd hebben van ons hoogste goed: ons eigen land. Zij genieten van alle luxe en weelde die ze voor zichzelf hebben opgebouwd, terwijl hun bevolking crepeert van de honger. Maduro heeft via decreten zelfs het strafwetboek laten aanpassen, waardoor betogen nu als een vorm van terrorisme wordt beschouwd. Wie de straat op gaat, wordt nu zwaarder gestraft dan wie een moord pleegt.

Kwatongen beweren dat de CIA achter de betogingen zitten.

Ortega Diaz: Nonsens! Maduro heeft er alle belang bij om de bevolking ervan te overtuigen dat Venezuela een externe vijand heeft, ook al is dat in de praktijk niet het geval. Elke dictatuur gebruikt dat systeem. Volgens Maduro doen de VS er alles aan om onze olie-industrie te bemachtigen. Wat Maduro niet aan de Venezolaanse burgers vertelt, is dat de VS anno 2018 zelf bijna 10 miljoen vaten per dag produceren. Ze hebben onze olie binnenkort dus niet meer nodig. Ondertussen is de inflatie in Venezuela zo hoog dat de overheid geen officiële cijfers meer publiceert. In 2017 bedroeg die wellicht 3000 procent. Het minimumloon bedraagt 3 dollar per maand, terwijl dat in alle omringende landen zo’n 350 dollar per maand is. Maduro moet zich als een man leren te gedragen. Hij moet erkennen dat zijn beleid heeft gefaald en dat de Venezolanen nu in armoede leven.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro, Maracaibo, Venezuela, 16 december 2017.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro, Maracaibo, Venezuela, 16 december 2017. © REUTERS

Terwijl u nog procureur-generaal was, werd oppositieleider Leopoldo Lopez veroordeeld tot 13 jaar cel omdat hij in 2014 een betoging had georganiseerd waarbij 43 doden zijn gevallen. Werd u toen onder druk gezet om hem te beschuldigen?

Ortega Diaz: Dat klopt. Diosdado Cabello, de voorzitter van het Venezolaanse parlement, vroeg me om spoed te zetten achter het onderzoek tegen Lopez. Ik heb geprobeerd om een objectief onderzoek te laten uitvoeren, maar dat was niet vanzelfsprekend. Aanvankelijk werd Leopoldo Lopez rechtstreeks verantwoordelijk gesteld voor de dood van twee mensen, maar uit ons onderzoek bleek dat die door de Sebin (de Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional, de nationale veiligheidsdienst, nvdr), waren omgebracht. Daardoor ontliep Lopez een lange straf van bijna dertig jaar, maar ik kon niet vermijden dat hij werd beschuldigd en dertien jaar celstraf kreeg.

Waarom hebt u die politieke beïnvloeding niet eerder wereldkundig gemaakt?

Ortega Diaz: Binnenskamers heb ik wel geregeld mijn gedacht gezegd over het beleid van de regering. Maar als ik om een formele afspraak met Maduro vroeg, bedacht hij alle mogelijke excuses om mij niet te hoeven spreken. Hij gedraagt zich als een klein kind. Hij is niet capabel om het ambt van president van Venezuela op zich te nemen. Ik heb hem alleen tijdens werkvergaderingen ontmoet en geen enkele keer een deftig antwoord van hem gekregen. Zijn adviseurs spraken altijd in zijn naam. Uiteindelijk heb ik mijn werk, mijn carrière, mijn familie en mijn bezittingen achtergelaten omdat ik niet langer alleen maar achter de schermen kritiek wou geven.

Rebellenleider Oscar Perez werd wereldberoemd toen hij eind juni 2017 vanuit een helikopter het ministerie van Binnenlandse Zaken beschoot. Begin dit jaar werden hij en zes van zijn kompanen tijdens een grootschalige politieoperatie geliquideerd.

Ortega Diaz: Wat er met Oscar Perez en de andere slachtoffers is gebeurd, noem ik een executie. De verantwoordelijken zijn president Maduro en zijn ministers. Er waren maar liefst 500 politiemensen en militairen opgedaagd om een gevecht tegen een tiental personen aan te gaan. Oscar Perez en zijn kompanen lagen op de grond en hadden zich overgegeven. Volgens het Verdrag van Rome had hun leven gerespecteerd moeten worden. Doordat Perez alles tot op het laatste moment heeft gefilmd en die opnamen viraal zijn gegaan, bestaat er gelukkig overduidelijk bewijsmateriaal. Perez en zijn kompanen zijn voor mij helden. Ze hebben gevochten voor de democratie en hun eigen leven daarvoor opgegeven.

Maduro heeft er alle belang bij om de bevolking ervan te overtuigen dat Venezuela een externe vijand heeft, ook al is dat in de praktijk niet het geval.

Overweegt u om juridische stappen te ondernemen tegen het regime in Caracas?

Ortega Diaz: Vorig jaar heb ik bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanvraag ingediend om een proces te starten tegen president Nicolas Maduro en een aantal van zijn ministers. Allemaal hebben ze misdaden tegen de mensheid gepleegd. Ik ga op 13 maart ook met parlementsleden van de Europese Unie vergaderen in Straatsburg. Het Europees Parlement heeft zich ertoe geëngageerd om ook het geld en de bezittingen in Europa van familieleden van Maduro en zijn ministers in beslag te nemen.

In april vinden er verkiezingen plaats in Venezuela. Zal Maduro er ondanks alles toch in slagen om president te blijven?

Ortega Diaz: Dictators winnen ook verkiezingen. Maduro wint de verkiezingen dankzij de massale fraude die de regering pleegt. Het bedrijf Smartmatic dat de stemmen van de verkiezingen elektronisch telt, heeft in Londen toegegeven dat er bij de laatste verkiezingen een verschil van minstens een miljoen kiezers was tussen hun telling en die van de overheid. Ik schat dat het verschil gemakkelijk 5 miljoen stemmen kan bedragen. Op die manier zal Maduro ook de komende presidentsverkiezingen winnen.

Tot slot: klopt het dat Venezuela ook wel het land van het witte poeder genoemd mag worden?

Ortega Diaz: Jammer genoeg wel. Venezuela is the place to be om drugs naar Europa of Amerika te smokkelen. De drugshandel is de laatste jaren niet met honderd maar met duizend procent gestegen. De enige verklaring daarvoor is dat leden van Maduro’s regering erbij betrokken zijn. Venezuela is een narcodictatuur geworden, met als nieuwe drugsbaron Nicolas Maduro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content