Gevluchte ex-Afghaanse president Ghani biedt excuses aan

© Getty Images

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani, die vorige maand het land ontvluchtte toen de taliban de hoofdstad Kaboel innamen, heeft zijn excuses aangeboden aan het Afghaanse volk.

In een bericht op Twitter schrijft Ghani dat het hem spijt dat hij ‘het niet anders kon laten eindigen’. Volgens de ex-president was vluchten de enige optie om ‘bloedvergieten’ te voorkomen.

‘Vertrekken uit Kaboel was de moeilijkste beslissing uit mijn leven, maar ik geloofde dat het de enige manier was om de wapens te laten zwijgen en Kaboel en haar 6 miljoen inwoners te redden’, schrijft hij. Zijn veiligheidsteam had hem verteld dat aanwezig blijven in de hoofdstad tot gevechten van straat tot straat zou leiden.

‘Het is met diepe en oprechte spijt dat mijn eigen hoofdstuk eindigde als de tragedie van mijn voorgangers’, aldus Ghani.

Ook ontkende Ghani opnieuw stellig dat hij miljoenen uit de Afghaanse schatkist zou hebben meegenomen. Volgens onbevestigde berichten zou Ghani zijn gevlucht met een helikopter en vier voertuigen vol met cash, naar verluidt met 169 miljoen dollar (ongeveer 145 miljoen euro). In het bericht laat Ghani weten bereid te zijn om zijn financiën te laten onderzoeken door de Verenigde Naties, of een andere onafhankelijke organisatie, om de geruchten te ontkrachten.

Sinds de overname van Kaboel verblijft Ghani in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar hij zegt zijn terugkeer naar Afghanistan in de ‘nabije toekomst’ te plannen. In zijn vaderland werd verbolgen gereageerd op zijn vertrek. Zelfs zijn trouwste aanhangers veroordeelden zijn besluit het land te verlaten. Leden van zijn regering en andere kopstukken vielen hem openlijk aan.

De taliban presenteerden dinsdag de eerste leden van de nieuwe tijdelijke regering van Afghanistan. Mohammad Hasan Akhund wordt de nieuwe premier van het land. Abdoel Ghani Baradar, medeoprichter van de groepering, wordt zijn plaatsvervanger.

Europese Unie ontgoocheld over samenstelling Afghaanse interim-regering

‘Op basis van een eerste analyse van de namen die bekendgemaakt zijn, lijkt dit niet op de inclusieve regering die de rijke etnische en religieuze diversiteit van Afghanistan weerspiegelt die we hadden willen zien en die de taliban de voorbije weken ook zelf beloofd hadden.’ Met die woorden heeft een woordvoerder van de diplomatieke dienst van de Europese Unie woensdag gereageerd op de samenstelling van de Afghaanse interim-regering, waarvan de eerste namen dinsdag bekendgemaakt werden door de taliban.

Verrassend genoeg wordt niet Abdul Ghani Baradar, een van de oprichters van de taliban, de nieuwe Afghaanse premier. Die post gaat naar Mohammed Hassan Akhund, die ook mee aan de wieg van de taliban stond en in de jaren negentig al eens belangrijke posten van het regime bekleedde in Afghanistan. Een andere bekende naam is die van minister van Binnenlandse Zaken Sirajuddin Haqqani, die de leider is van het naar zijn vader genoemde Haqqani-netwerk binnen de taliban.

Verschillende van de 33 bekendgemaakte namen staan op een sanctielijst van de Verenigde Staten. Haqqani staat zelfs op de ‘most wanted’-lijst van de FBI, weet de Financial Times. De Amerikanen hebben een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gekleefd. Bijna alle interimministers zijn van Pasjtoe-origine, vrouwen maken geen deel uit van het kabinet.

Voor de Europese Unie is een inclusieve regering een voorwaarde om met de taliban gesprekken te kunnen voeren, bijvoorbeeld over de verdere evacuatie van Europeanen en andere rechthebbenden. Morgen/woensdag organiseren Duitsland en de VS een bijeenkomst over de manier waarop de internationale gemeenschap met de taliban moet omgaan. Ministers van Buitenlandse Zaken Heiko Maas en Antony Blinken zullen elkaar ontmoeten op de Amerikaanse militaire basis Ramstein in Duitsland, terwijl een 20-tal andere landen online zullen inpikken.

Daags voor de conferentie waarschuwde Maas voor een ‘drievoudige humanitaire crisis’ in Afghanistan. Door de droogte dreigen voedseltekorten op verschillende plaatsen in het land, terwijl de internationale hulp opgeschort is. En als de nieuwe regering er niet in slaagt het land draaiende te houden, dreigt een economische ineenstorting, ‘met nog ergere humanitaire gevolgen’, aldus Maas.

Partner Content