Al uren voor de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem hebben de Palestijnen hevig geprotesteerd. Minstens 58 Palestijnen zijn volgens het ministerie van Gezondheid op de Gazastrook om het leven gekomen, bij confrontaties met Israëlische soldaten. Zo'n 2771 anderen raakten gewond, waaronder 1370 mensen met schotwonden.

Duizenden Palestijnen zijn op verschillende plaatsen aan de grens samengekomen, en kleine groepjes hebben geprobeerd tot bij het zwaar beveiligde grenshek te komen. De groepjes Palestijnen gooiden met stenen naar het Israëlische leger.

Het Israëlisch leger zei in een verklaring dat de soldaten volgens "standaard procedures" opereren in reactie op "10.000 gewelddadige oproerkraaiers".

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zegt dat gewapende Hamas-militanten van plan zijn de grens over te steken nadat Palestijnse demonstranten de grenshekken hebben neergehaald.

In de Gazastrook zijn scholen, banken en bedrijven dicht naar aanleiding van de protesten aan de grens met Israël. Een commissie van alle Palestijnse fracties, waaronder ook Hamas, riep op tot de staking. Luidsprekers aan moskeeën hebben burgers opgeroepen om met "een miljoen" Palestijnen langs de grens te stappen.

De Verenigde Staten verhuizen hun ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. President Donald Trump had Jeruzalem in december erkend als hoofdstad van Israël. Dat veroorzaakte zware onrust in de Palestijnse gebieden.

De Palestijnen betogen ook tegen de 70e verjaardag van de staat Israël, en herdenken de Nakba, de vlucht en verdrijving van Arabieren uit Palestina. De voorbije weken werd op vrijdag betoogd, maar deze week is de slotweek van de protesten.

Al uren voor de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem hebben de Palestijnen hevig geprotesteerd. Minstens 58 Palestijnen zijn volgens het ministerie van Gezondheid op de Gazastrook om het leven gekomen, bij confrontaties met Israëlische soldaten. Zo'n 2771 anderen raakten gewond, waaronder 1370 mensen met schotwonden.Duizenden Palestijnen zijn op verschillende plaatsen aan de grens samengekomen, en kleine groepjes hebben geprobeerd tot bij het zwaar beveiligde grenshek te komen. De groepjes Palestijnen gooiden met stenen naar het Israëlische leger. Het Israëlisch leger zei in een verklaring dat de soldaten volgens "standaard procedures" opereren in reactie op "10.000 gewelddadige oproerkraaiers". De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zegt dat gewapende Hamas-militanten van plan zijn de grens over te steken nadat Palestijnse demonstranten de grenshekken hebben neergehaald. In de Gazastrook zijn scholen, banken en bedrijven dicht naar aanleiding van de protesten aan de grens met Israël. Een commissie van alle Palestijnse fracties, waaronder ook Hamas, riep op tot de staking. Luidsprekers aan moskeeën hebben burgers opgeroepen om met "een miljoen" Palestijnen langs de grens te stappen.De Verenigde Staten verhuizen hun ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. President Donald Trump had Jeruzalem in december erkend als hoofdstad van Israël. Dat veroorzaakte zware onrust in de Palestijnse gebieden. De Palestijnen betogen ook tegen de 70e verjaardag van de staat Israël, en herdenken de Nakba, de vlucht en verdrijving van Arabieren uit Palestina. De voorbije weken werd op vrijdag betoogd, maar deze week is de slotweek van de protesten.