Gevatte IS-strijders: 'Zodra alle informatie is losgepeuterd, worden ze geliquideerd'

29/11/17 om 05:35 - Bijgewerkt op 28/11/17 om 22:21

Bron: Knack

In een interview met Knack maakt Alain Grignard, islamoloog en terrorismespecialist bij de Federale Gerechtelijke Politie, zich zorgen over de terreurverdachten in België die nu vrijkomen. Ook spreekt hij openhartig over het lot van gevangen jihadstrijders in Irak. 'Echte processen, die zullen ze reserveren voor enkele IS-leiders.'

Gevatte IS-strijders: 'Zodra alle informatie is losgepeuterd, worden ze geliquideerd'

Iraakse troepen na de overwinning van Rawa, een van de laatste dorpen onder de controle van IS, 17 november 2017. © Reuters

De Iraakse ambassadeur Jawad al-Chaihawi liet er onlangs op de RTBF geen twijfel over bestaan: Belgische jihadstrijders riskeren de doodstraf als ze levend worden gevat.

Delen

De kleine garnalen worden eerst ondervraagd, vaak in aanwezigheid van Amerikaanse special forces. Zodra ze alle informatie hebben losgepeuterd, worden ze geliquideerd.

Alain Grignard

Volgens Alain Grignard, islamoloog (Universiteit Luik) en terrorismespecialist bij de Federale Gerechtelijke Politie, hangt dat lot alleen gevangen IS-leiders boven het hoofd. Geruststellend nieuws voor de meelopers? Helemaal niet, aldus Grignard: 'De kleine garnalen worden eerst ondervraagd, vaak in aanwezigheid van Amerikaanse special forces. Zodra ze alle informatie hebben losgepeuterd, worden ze geliquideerd. Echte processen, die zullen ze reserveren voor enkele IS-leiders, als voorbeeld om de wereld te tonen dat de rechtstaat werkt. Kalibers zoals dat van onze landgenoot Tarik Jadaoun, die riskeren inderdaad de doodstraf'.

Opvallend: Grignard maakt zich vooral zorgen over de zowat tweehonderd verdachten die in diverse terreuronderzoeken werden opgepakt in de periode tussen het oprollen van de cel Verviers en de aanslagen van 22 maart. 'Heel wat van die arrestanten komen nu vrij. Logisch, want aangezien ze geen zware feiten hebben gepleegd, werden ze tot relatief korte straffen veroordeeld. Tijdens hun detentie was er van enige begeleiding geen sprake. Het laat zich dan ook raden dat ze in de maatschappij terugkeren vol wrok en bitterheid. Dat is dus een risicogroep, en er is niets voorzien om die groep op te volgen'.

Onze partners