Gevangenenruil tussen Oekraïens leger en separatisten

De Oekraïense ex-president Leonid Koetsjma © Reuters

Het Oekraïens leger en de pro-Russische separatisten zijn het tijdens crisisgesprekken in Minsk eens geworden over de wederzijdse ruil van 20 gevangenen.

“De mannen worden binnenkort vrijgelaten”, zei de Oekraïense ex-president Leonid Koetsjma, die aan de onderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad als bemiddelaar deelnam, in Kiev. De opstandelingen waarborgen ook internationale onderzoekers een veilige toegang tot de rampplek van het Maleisische vliegtuig. De contactgroep vergaderde gisteren in Minsk en zal de gesprekken ten laatste volgende week voortzetten.

Bij hevige gevechten in Oost-Oekraïne kwamen opnieuw vele mensen om het leven. Minstens tien soldaten werden gedood, toen hun eenheid in Shaktjorsk bij Donetsk in een hinderlaag liep. Dat zei militair woordvoerder Alexej Dmitrasjkovski. Ook vier separatisten sneuvelden. In Loehansk werden een aantal burgers gewond, die tussen twee fronten waren geraakt. De Oekraïense president Petro Poroschenko ondertekende inmiddels twee belangrijke overeenkomsten. Ze laten Australië en Nederland toe gewapende krachten naar de rampplek te sturen. Beiden landen mogen er in totaal 950 soldaten en onderzoekers tijdelijk stationeren.(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content