Gevangenenruil tussen Israël en Palestina zorgt voor spanning in Midden-Oosten

De overdracht begon vandaag om 11 uur en zal tussen de Gazastrook en Egypte doorgaan. Israël ruilt 1.027 Palestijnse gevangenen voor 1 soldaat.

Bijna vijfeneenhalf jaar na zijn ontvoering in de Gazastrook zal de Israëlische soldaat Gilad Shalit dinsdag naar zijn geboorteland terugkeren. De Israëlische radio meldde maandag dat indien alles volgens plan verloopt, de nu 25-jarige militair tegen dinsdagnamiddag weer thuis zal zijn.

“Het welzijn van elke soldaat is zoals het welzijn van de hele staat Israël”, zei president Shimon Peres maandag over de verwachte gevangenenruil, waarbij voorlopig 477 Palestijnse gevangenen zullen vrijkomen.

Volgens Hamas in de Gazastrook is de overdracht om 11.00 uur gepland. Die zal gebeuren tussen de Gazastrook en Egypte, vermoedelijk met de hulp van het Internationaal Rode Kruis, luidde het maandag.

Ontvangstcomité: Netanyahu en Barak

De 25-jarige Shalit zal dan via de grensovergang in Rafah naar Egypte gebracht worden en aan de Egyptische autoriteiten overgedragen worden. Vervolgens zal de jongeman naar Israël gevoerd worden, aldus de radio. Aan de nabijgelegen grensovergang Kerem Shalom zal hij medisch onderzocht worden en een eerste telefoongesprek met zijn moeder voeren. Een helikopter zal hem van daaruit naar de Israëlische militaire luchthaven Tel Nof ten zuiden van Rechovot brengen. Daar staan zijn ouders Noam en Aviva te wachten. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Ehud Barak en stafchef Benny Ganz zullen daarbij aanwezig zijn.

Na een grondiger medisch onderzoek in Tel Nof zal Shalit dan met zijn familie met de helikopter naar zijn geboortedorp Mizpe Hila in het noorden van Israël overgebracht worden. Israël laat als tegenprestatie in een eerste stap 477 van 1.027 Palestijnse gevangenen vrij. Volgens de radioberichten zal een deel van de gevangenen dinsdagochtend van de Keziot-gevangenis in bussen naar de grensovergang Kerem Shalom aan de grens met de Gazastrook gebracht worden. Andere gevangenen, die naar de Westelijke Jordaanoever terugkeren, zullen naar de grensovergang Beitunia gereden worden.

Deal erg omstreden

Het hooggerechtshof in Jeruzalem moet zich eerder nog buigen over vier klachten tegen de omstreden gevangenenruil met Hamas. De organisatie van terreurslachtoffers Almagor en drie andere klagers waarschuwen dat de vrijlating van meer dan duizend Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijheid van Shalit buiten verhouding is en de veiligheid van de Israëlische burgers in gevaar brengt, omdat dit tot nieuwe aanslagen of ontvoeringen kan leiden. Bij die Palestijnse gevangenen zitten honderden militanten die veroordeeld zijn voor dodelijke aanslagen op Israëli’s. De ruil is daardoor erg omstreden.

Noam Shalit, de vader van de ontvoerde soldaat, woont de beraadslaging bij. Moeder Aviva Shalit had zondag gewaarschuwd, dat elk uitstel van de gevangenenruil het leven van haar zoon in gevaar kan brengen.

Shalit werd op 25 juni 2006 door militante Palestijnen onder Hamasbevel naar de Gazastrook ontvoerd. Duitsland had lange tijd bemiddeld tussen Israël en Hamas, maar een doorbraak kwam er slechts onlangs met Egyptische hulp. Dat er onder de Palestijnse vrijgelaten gevangenen zich vele spilfiguren en daders van aanslagen bevinden, bemoeilijkte de onderhandelingen. Veertig Palestijnse vrijgelaten gevangenen, die verbannen zijn naar het buitenland, worden overgebracht naar Turkije, Qatar en Syrië. Dat deelde Hamas maandag in Gaza mee. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content