‘Gevangene X spioneerde bij de Mossad voor Australië’

© AFP
Elisabeth Ackaert

Ben Zygier, de mysterieuze ‘Gevangene X’ die zelfmoord pleegde in de Israëlische cel, zou geheimen hebben doorgespeeld aan Australische spionnen. Het Israëlische parlement wil een onderzoek naar zijn overlijden.

Enkele dagen nadat Israël het bestaan van Gevangene X bevestigde, raakte bekend dat de man, die volgens de Australische televisieomroep ABC Ben Zygier heette, geheimen doorgaf aan Australische spionnen.

Zygier migreerde in 2000 van Australië naar de joodse staat en ging aan de slag bij het Israëlische leger. Later werd hij agent bij de beruchte Israëlische geheime dienst Mossad.

In 2010 werd hij opgepakt op verdenking van het doorspelen van staatsgeheimen naar Australië. Hij werd opgesloten in de Ayalon-gevangenis, in een isoleercel die eerder speciaal werd ontwikkeld voor Yigal Amir, de joodse ultranationalist die in 1995 premier Yitzhak Rabin vermoordde en zo het land in rep en roer zette.

Media de mond gesnoerd

Ondanks de speciale camera’s in de cel die zelfdoding moesten voorkomen, maakte Zygier in 2010 toch een einde aan zijn leven in zijn cel. Israël ontkende jarenlang zijn bestaan, maar ging onlangs toch overstag. Dat Zygier informatie over Mossad-operaties doorgaf aan Australische geheimagenten, zoals ABC beweert, geeft het land voorlopig nog niet toe.

Het verhaal van Zygier dook eerder, na zijn dood in 2010, al in de Israëlische media. Onder meer nieuwswebsite YNet publiceerde verschillende korte artikeltjes over een overleden geheimagent in de gevangenis. Maar de autoriteiten snoerden de media de mond. Alle reeds verschenen artikelen over ‘een dode en opgesloten geheimagent’ werden van het internet gewist.

Volgens BBC is een publicatieverbod uiterst uitzonderlijk in het land, en wordt het enkel doorgevoerd indien de nationale veiligheid in het gedrang wordt gebracht. Al bleven de geruchten over de dood van Zygier wel circuleren. Het was pas na de uitdrukkelijk herhaalde vragen van verschillende leden van de Knesset dat het bestaan van Zygier werd toegegeven.

“Laat de veiligheidsdiensten in stilte hun werk doen”

Het Israëlische parlement wil een speciale commissie die de dood van Zygier nader moet onderzoeken. Premier Benjamin Netanyahu is weinig enthousiast om in de interne winkel van de Mossad te laten neuzen. “Het is voor de veiligheid van ons allen dat we de inlichtingendienst in alle stilte haar werk moeten laten doen.”

Volgens de Australische zender was Zygier, die ook de valse achternamen Alon, Allen en Burrowes gebruikte, één van de drie Australische joden die voor de Mossad naar het Midden-Oosten en Europa reisden. De man zou een werkvisum voor Italië hebben aangevraagd. In Europa zou hij, om informatie te vergaren voor de Mossad, een communicatiebedrijf hebben opgericht, samen met de twee andere Australische Mossad-agenten. Na zijn dood werd zijn lichaam naar Melbourne, waar zijn familie woont, gerepatrieerd.

De Australische autoriteiten gaven na de bekendmaking van Zygiers bestaan toe dat ze de hele tijd op de hoogte waren van zijn werk voor de Mossad en zijn gevangenschap in de zwaar beveiligde gevangenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content