Gevallen Chinese toppoliticus Bo Xilai formeel aangeklaagd

Bo Xilai in 2010 © ImageGlobe

De in ongenade gevallen Chinese toppoliticus Bo Xilai is formeel aangeklaagd wegens omkoping, corruptie en machtsmisbruik.

Dat meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua. Volgens de aanklacht heeft Bo zijn positie misbruikt om voordelen voor anderen te verkrijgen en heeft hij “extreem groot bedrag geld” aagenomen. Ook de verduistering van overheidsgeld wordt hem ten laste gelegd.

Het proces kan volgens gerechtelijke bronnen in Peking in de komende weken van start gaan. Als Bo veroordeeld wordt, kijkt hij mogelijk aan tegen een celstraf van minstens vijftien jaar.

Rijzende ster

Bo Xilai is een voormalig kopstuk en rijzende ster van de Communistische Partij en werd beschouwd als een van de machtigste politici in China. Vorig jaar werd hij uit de partij gezet na een schandaal rond de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Zijn echtgenote Gu Kailai kreeg in augustus vorig jaar de voorwaardelijke doodstraf wegens moord op Heywood.

Intussen is Bo al meer dan een jaar niet meer in het openbaar verschenen en wordt hij vastgehouden op een onbekende locatie. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content