Kopenhagen werd afgelopen weekend flink door elkaar geschud met wat door sommigen bestempeld wordt als een aanslag op de vrije meningsuiting. Een man opende het vuur op een cultureel centrum waar een debat over het onderwerp aan de gang was. Bij een aanslag in de buurt van een synagoge, kwam een Deense jood om het leven.

46 miljoen om migratie aan te moedigen

De Denen menen zich na de aanslagen niet anders te zullen gedragen. Maar Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zag voldoende reden om tot een 'massale immigratie' van Europese joden naar Israël op te roepen.

De premier zegt een plan van 46 miljoen dollar te zullen bespreken met de overheid om joodse migratie uit Frankrijk, België en Oekraïne aan te moedigen.

'Joden verdienen veiligheid in elk land, maar we zeggen tegen onze joodse broeders en zusters dat Israël hun thuis is', zei Netanyahu volgens Al Jazeera bij aanvang van een kabinetsvergadering.

Na de aanslagen in Parijs werden joodse scholen en buurten extra beveiligd. Amedy Coulibaly had toen mensen gegijzeld in een koosjere supermarkt bij de Porte Vincennes in de Franse hoofdstad. Er vielen vier joodse slachtoffers. Ook toen zei de Israëlische premier al dat joden welkom waren.

Antisemitisme

Nog in Frankrijk werden een dag na de aanslagen in Denemarken 300 joodse graven ontsiert in Montry. Dat bericht Agence France-Presse. BBC heeft het over graven in Sarre-Union die beklad werden met swastika's en nazi-slogans. In 2014 zou het aantal antisemitische acties in het land verdubbeld zijn. Het zou gaan om 851 geregistreerde feiten tegenover 423 in 2013. Daden met fysiek geweld stegen van 105 naar 241, stelt het persagentschap.

'Liefde, steun en solidariteit'

Maar Frankrijk ziet daar geen reden voor vertrek in. 'Frankrijk is net als jullie gewond en Frankrijk wil niet dat jullie vertrekken', citeert Britse omroep BBC premier Manuel Valls. Op radio RTL herinnerde de eerste minister joden aan de 'liefde, steun en solidariteit van Frankrijk'.

'Liefde is veel sterker dan haatdaden, ook als zulke acties herhaald worden. Bovendien spijt het me dat Benjamin Netanyahu zulke woorden geuit heeft. Een verkiezingscampagne is geen vrijgeleide voor eender welke uitspraak.' Ook de Franse president François Hollande heette joden welkom in Europa en Frankrijk. 'Joden hebben hun plaats in Europa en vooral in Frankrijk', klonk het volgens AFP. Valls riep daarnaast op tot nationale 'eenheid' tegen wat hij 'Islamo-fascisme' noemt.

Frankrijk kent zowel de grootste joodse als grootste moslimgemeenschap van Europa. Hoewel dat volgens het persagentschap moeilijk met exacte cijfers te staven is, aangezien het seculiere land geen gegevens verzamelt gebaseerd op religie.

Kopenhagen werd afgelopen weekend flink door elkaar geschud met wat door sommigen bestempeld wordt als een aanslag op de vrije meningsuiting. Een man opende het vuur op een cultureel centrum waar een debat over het onderwerp aan de gang was. Bij een aanslag in de buurt van een synagoge, kwam een Deense jood om het leven.De Denen menen zich na de aanslagen niet anders te zullen gedragen. Maar Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zag voldoende reden om tot een 'massale immigratie' van Europese joden naar Israël op te roepen.De premier zegt een plan van 46 miljoen dollar te zullen bespreken met de overheid om joodse migratie uit Frankrijk, België en Oekraïne aan te moedigen.'Joden verdienen veiligheid in elk land, maar we zeggen tegen onze joodse broeders en zusters dat Israël hun thuis is', zei Netanyahu volgens Al Jazeera bij aanvang van een kabinetsvergadering.Na de aanslagen in Parijs werden joodse scholen en buurten extra beveiligd. Amedy Coulibaly had toen mensen gegijzeld in een koosjere supermarkt bij de Porte Vincennes in de Franse hoofdstad. Er vielen vier joodse slachtoffers. Ook toen zei de Israëlische premier al dat joden welkom waren.Nog in Frankrijk werden een dag na de aanslagen in Denemarken 300 joodse graven ontsiert in Montry. Dat bericht Agence France-Presse. BBC heeft het over graven in Sarre-Union die beklad werden met swastika's en nazi-slogans. In 2014 zou het aantal antisemitische acties in het land verdubbeld zijn. Het zou gaan om 851 geregistreerde feiten tegenover 423 in 2013. Daden met fysiek geweld stegen van 105 naar 241, stelt het persagentschap.Maar Frankrijk ziet daar geen reden voor vertrek in. 'Frankrijk is net als jullie gewond en Frankrijk wil niet dat jullie vertrekken', citeert Britse omroep BBC premier Manuel Valls. Op radio RTL herinnerde de eerste minister joden aan de 'liefde, steun en solidariteit van Frankrijk'.'Liefde is veel sterker dan haatdaden, ook als zulke acties herhaald worden. Bovendien spijt het me dat Benjamin Netanyahu zulke woorden geuit heeft. Een verkiezingscampagne is geen vrijgeleide voor eender welke uitspraak.' Ook de Franse president François Hollande heette joden welkom in Europa en Frankrijk. 'Joden hebben hun plaats in Europa en vooral in Frankrijk', klonk het volgens AFP. Valls riep daarnaast op tot nationale 'eenheid' tegen wat hij 'Islamo-fascisme' noemt.Frankrijk kent zowel de grootste joodse als grootste moslimgemeenschap van Europa. Hoewel dat volgens het persagentschap moeilijk met exacte cijfers te staven is, aangezien het seculiere land geen gegevens verzamelt gebaseerd op religie.