'Als je weet wat ze dit land en de wereld hebben aangedaan, dan wil ik nu niet met China spreken' , zei VS-president Donald Trump. 'Ze moesten het gestopt hebben. Dus ja, ik heb de gesprekken geannuleerd.'

Een dag eerder had Trump de Chinese aankoop van landbouwgoederen nog geprezen, en zijn handelsadviseur Peter Navarro had gezegd dat het Fase 1-akkoord 'op schema' zit.

Al sinds Trump in 2017 in het Witte Huis terechtkwam, zijn de banden tussen Washington en Peking moeilijk. Vooral handel is een groot discussiepunt tussen de beide grootmachten. In januari raakten ze het eens over een Fase 1-akkoord, dat China voorschrijft om onder meer grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten aan te kopen.

Het lijkt er echter op dat China vanwege de pandemie niet aan die eisen kan voldoen. De voor vorig weekend geplande beoordeling van Fase 1 moest nagaan of beide partijen zich aan de afspraken houden.

Behalve over handel zijn China en de VS het, onder andere, oneens over het statuut van Hongkong, hoe etnische minderheden in China behandeld worden en de Chinese militaire uitbreiding in de Zuid-Chinese Zee.

'Als je weet wat ze dit land en de wereld hebben aangedaan, dan wil ik nu niet met China spreken' , zei VS-president Donald Trump. 'Ze moesten het gestopt hebben. Dus ja, ik heb de gesprekken geannuleerd.'Een dag eerder had Trump de Chinese aankoop van landbouwgoederen nog geprezen, en zijn handelsadviseur Peter Navarro had gezegd dat het Fase 1-akkoord 'op schema' zit. Al sinds Trump in 2017 in het Witte Huis terechtkwam, zijn de banden tussen Washington en Peking moeilijk. Vooral handel is een groot discussiepunt tussen de beide grootmachten. In januari raakten ze het eens over een Fase 1-akkoord, dat China voorschrijft om onder meer grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten aan te kopen. Het lijkt er echter op dat China vanwege de pandemie niet aan die eisen kan voldoen. De voor vorig weekend geplande beoordeling van Fase 1 moest nagaan of beide partijen zich aan de afspraken houden. Behalve over handel zijn China en de VS het, onder andere, oneens over het statuut van Hongkong, hoe etnische minderheden in China behandeld worden en de Chinese militaire uitbreiding in de Zuid-Chinese Zee.