Gesprek tussen VS en Rusland over Oekraïne na bijna acht uur afgelopen

© Belga

Het onderhoud tussen de VS en Rusland over de crisis in Oekraïne in Genève heeft maandag bijna acht uur geduurd. De viceministers van Buitenlandse Zaken bespraken onder meer de mogelijkheid om het aantal raketten en militaire manoeuvres van beide partijen in Europa te beperken.

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman stelde voor om ontwapeningsgesprekken te houden. Die gesprekken zouden bijvoorbeeld kunnen plaatsvinden in het kader van de NAVO-Rusland-raad, die woensdag in Brussel bijeenkomt.

Rusland zei tevreden te zijn over de ‘ernst’ waarmee de Amerikanen zijn omgegaan met de Russische eisen. Moskou liet nog weten dat het ‘niet van plan’ is Oekraïne aan te vallen.

De Russische onderhandelaar Sergej Ryabkov zei na het gesprek dat ‘de situatie niet hopeloos is’, maar dat de VS het risico van een confrontatie niet mogen ‘onderschatten’.

Washington heeft wel laten blijken dat de NAVO zijn ‘opendeurenbeleid’ zal blijven behouden, ondanks eisen van Rusland. Moskou wil onder meer dat de NAVO belooft dat Oekraïne, maar ook landen als Zweden en Finland niet tot de alliantie zullen toetreden. Die eis is echter onbespreekbaar.

Partner Content