Gesprek tussen Republikeinse kemphanen Trump en Ryan: ‘In 45 minuten is niet alles opgelost’

Paul Ryan © REUTERS
Rudi Rotthier

In het wat vreemd conflict tussen de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat, Donald Trump, en de hoogste verkozene binnen de partij, Paul Ryan, heeft een “goed gesprek” plaatsgevonden, waarbij verschillen en gelijkenissen werden besproken. Maar: “In 45 minuten is niet alles opgelost”.

Paul Ryan, sinds eind vorig jaar speaker, voorzitter, in het Huis van Afgevaardigden, werd lang zelf genoemd als mogelijke presidentskandidaat, nadat hij in 2012 de kandidaat vicepresident geweest was van Mitt Romney.

Ryan heeft die optie van een eigen presidentscampagne eerder dit jaar uitdrukkelijk van tafel genomen, maar toen Donald Trump vorige week in alles behalve delegates de nominatie van de Republikeinse partij binnenhaalde, was de speaker een van de weinigen die zijn eerdere kritiek op Trump niet inslikte. Hij zei aan CNN dat hij “nog niet over de streep” was om Trump te ondersteunen, nadat hij eerder onder meer diens plannen om 11 miljoen illegalen te deporteren onhaalbaar had genoemd. Ryan is een bekend voorstander van de internationale handelsverdragen die Trump verwerpt. Ryan is resoluter tegen abortus gekant, is resoluut voor een kleine overheid, terwijl Trump grote overheidswerken in het vooruitzicht stelt. De speaker vroeg zich af of Trump wel conservatief was, waarna The Donald liet weten dat hij genomineerd zou worden voor de Republikeinse partij, en niet voor de Conservatieve partij.

‘Heel goede chemie’

De twee leken op ramkoers, en om dat groeiend conflict te ontzenuwen werd donderdag een ontmoeting georganiseerd, waarbij ook Reince Priebus, de partijvoorzitter, aanwezig was. Priebus liet na een uurtje weten dat de ontmoeting goed was verlopen. “Het was een positieve stap in de richting va n partijeenheid”, meldde hij via Twitter. Hij had het later op CNN over “heel goede chemie tussen de twee”.

Trump en Ryan verspreidden een gezamenlijke mededeling, waarin het woordje ‘conservatief’ toch weer opduikt. “Het is essentieel dat Republikeinen zich verenigen rond onze gemeenschappelijke principes, een conservatieve agenda naar voor schuiven en alles in het werk stellen om in november te winnen”.

“Terwijl we open waren over enkele verschillen tussen ons, erkennen we dat er ook vele belangrijke gebieden zijn waar we mekaar vinden. We zullen bijkomende discussies hebben”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na afloop gaf Ryan niet aan of, en zo ja wanneer, hij Trump zal ondersteunen. “Kijk”, zei hij, “Het is geen geheim dat Donald Trump en ik meningsverschillen hebben gehad. Daar hebben we over gepraat. We hadden een goed en heel bemoedigend, productief gesprek over hoe we de partij kunnen verenigen. Dit is een proces, het neemt wat tijd. Dat doe je niet in 45 minuten”.

Hij noemde de zakenman een “warm persoon”.

Donald Trump was optimistischer: “Mooie dag in Washington met speaker Ryan”, tweette hij. Na afloop van de 45 minuten met Ryan ontmoette de presidentskandidaat afgevaardigden en senatoren, waarbij Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, die Trump wel ondersteunt.

Trump, aldus meerdere verbaasde parlementsleden, had vooral geluisterd.

Zaterdag brengt knack.be een portret van speaker Paul Ryan, die enkele jaren geleden werd omschreven als de eenzaamste mens in Washington. Zijn conflict met Trump helpt hem niet om vrienden te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content