Volgens Japanse media heeft een onderaannemer zijn werknemers gevraagd om te liegen over de blootstelling aan radioactieve straling in de kerncentrale van Fukushima. Minister van Werk Yoko Komiyama heeft een onderzoek naar de onderaannemer aangekondigd. Ook moet volgens Komiyama het controlesysteem van de radioactiviteit in de kerncentrale Fukushima Daiichi onder de loep genomen worden.

Afdekken

Volgens de Japanse media vroeg een verantwoordelijke van bouwonderneming Build-Up in december aan een tiental werknemers om hun stralingsmeters met lood af te dekken. Zo wordt een lagere blootstelling geregistreerd en kon de onderneming langer op de site blijven werken.

"We zullen streng handelen als een dergelijke schending van de wetten ontdekt wordt", aldus Komiyama.

De arbeiders en technici die op de site van de nucleaire ramp werken, zijn allemaal uitgerust met stralingsmeters. Het jaarlijkse stralingsniveau dat een arbeider mag ontvangen, werd verhoogd naar 250 millisievert op het hoogtepunt van de crisis in Fukushima. Daarna werd dat niveau geleidelijk verlaagd naar 50 millisievert, nadat de reactors stilgelegd werden. De kans op kanker stijgt vanaf een jaarlijkse dosis van 100 millisievert.

Zestien maanden na de ramp met de centrale (220 kilometer ten noordoosten van Tokio) kwam nog geen enkele arbeider om het leven door blootstelling aan straling. (Belga/KVDA)

Volgens Japanse media heeft een onderaannemer zijn werknemers gevraagd om te liegen over de blootstelling aan radioactieve straling in de kerncentrale van Fukushima. Minister van Werk Yoko Komiyama heeft een onderzoek naar de onderaannemer aangekondigd. Ook moet volgens Komiyama het controlesysteem van de radioactiviteit in de kerncentrale Fukushima Daiichi onder de loep genomen worden. Afdekken Volgens de Japanse media vroeg een verantwoordelijke van bouwonderneming Build-Up in december aan een tiental werknemers om hun stralingsmeters met lood af te dekken. Zo wordt een lagere blootstelling geregistreerd en kon de onderneming langer op de site blijven werken. "We zullen streng handelen als een dergelijke schending van de wetten ontdekt wordt", aldus Komiyama. De arbeiders en technici die op de site van de nucleaire ramp werken, zijn allemaal uitgerust met stralingsmeters. Het jaarlijkse stralingsniveau dat een arbeider mag ontvangen, werd verhoogd naar 250 millisievert op het hoogtepunt van de crisis in Fukushima. Daarna werd dat niveau geleidelijk verlaagd naar 50 millisievert, nadat de reactors stilgelegd werden. De kans op kanker stijgt vanaf een jaarlijkse dosis van 100 millisievert. Zestien maanden na de ramp met de centrale (220 kilometer ten noordoosten van Tokio) kwam nog geen enkele arbeider om het leven door blootstelling aan straling. (Belga/KVDA)