Het onderzoek is in handen van het Parijse gerecht.

Het gerechtelijk onderzoek volgt op een eind januari opgestart vooronderzoek naar fictieve tewerkstelling door de rechtse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van april en mei. Fillon wordt ervan verdacht jarenlang zijn echtgenote Penelope fictief werk en een reëel loon te hebben gegeven. In beperktere mate zou hij ook zijn twee kinderen "werk" hebben verschaft.

In het vooronderzoek werden naar verluidt geen bewijzen gevonden van "echte" tewerkstelling door Fillon van zijn gezinsleden. Sinds het uitbreken van het schandaal had Fillon zijn koppositie in de peilingen (voor de beslissende tweede ronde) kwijtgespeeld, maar recentelijk was hij weer aan een opmarsje begonnen.

Zijn rivale van uiterst rechts, Marine Le Pen, moet zich momenteel verweren tegen eenzelfde soort beschuldigingen. Dat maakt de strijd om het Elysée, tot voor kort nog een zogezegd uitgemaakte zaak, toch spannend.

Zo moet nog blijken of Les Républicains over een plan B (vermoedelijk een plan-Juppé) beschikken in het geval Fillon moet afhaken. Eveneens onduidelijk is of de mediagenieke Emmanuel Macron de rol van derde hond kan spelen, al beschikt de "onafhankelijk" geworden ex-socialist amper over een politieke achterban. Zijn "beweging" En Marche (Vooruit!) is dan ook nagelnieuw, in tegenstelling tot zijn pakket beleidsvoorstellen.

Het onderzoek is in handen van het Parijse gerecht. Het gerechtelijk onderzoek volgt op een eind januari opgestart vooronderzoek naar fictieve tewerkstelling door de rechtse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van april en mei. Fillon wordt ervan verdacht jarenlang zijn echtgenote Penelope fictief werk en een reëel loon te hebben gegeven. In beperktere mate zou hij ook zijn twee kinderen "werk" hebben verschaft. In het vooronderzoek werden naar verluidt geen bewijzen gevonden van "echte" tewerkstelling door Fillon van zijn gezinsleden. Sinds het uitbreken van het schandaal had Fillon zijn koppositie in de peilingen (voor de beslissende tweede ronde) kwijtgespeeld, maar recentelijk was hij weer aan een opmarsje begonnen. Zijn rivale van uiterst rechts, Marine Le Pen, moet zich momenteel verweren tegen eenzelfde soort beschuldigingen. Dat maakt de strijd om het Elysée, tot voor kort nog een zogezegd uitgemaakte zaak, toch spannend. Zo moet nog blijken of Les Républicains over een plan B (vermoedelijk een plan-Juppé) beschikken in het geval Fillon moet afhaken. Eveneens onduidelijk is of de mediagenieke Emmanuel Macron de rol van derde hond kan spelen, al beschikt de "onafhankelijk" geworden ex-socialist amper over een politieke achterban. Zijn "beweging" En Marche (Vooruit!) is dan ook nagelnieuw, in tegenstelling tot zijn pakket beleidsvoorstellen.