"De rechtbank heeft beslist een aanhoudingsbevel tegen Leopoldo Lopez af te leveren aan de inlichtingendienst (Sebin)", zo zegt het Hooggerechtshof over de belissing van een lagere rechtbank. Lopez moet volgens de rechtbank in de militaire gevangenis van Ramo Verde belanden. Lopez is de oprichter van de oppositiepartij Voluntad Popular en zat sinds 2014 in de cel, toen bij protesten tegen de regering meer dan veertig mensen omkwamen. Een rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens aanzetten tot geweld.

Volgens mensenrechtenorganisaties en verscheidene buitenlandse regeringen ging het om een politiek proces. In juli 2017 werd zijn celstraf omgezet in huisarrest. Dinsdagochtend, te midden van de machtsstrijd in Venezuela, werd Lopez uit zijn huisarrest bevrijd door soldaten die naar de oppositie waren overgelopen. Hij was daarna in een videoboodschap te zien aan de zijde van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido, die president Nicolas Maduro van de macht probeert te verdrijven.

"De rechtbank heeft beslist een aanhoudingsbevel tegen Leopoldo Lopez af te leveren aan de inlichtingendienst (Sebin)", zo zegt het Hooggerechtshof over de belissing van een lagere rechtbank. Lopez moet volgens de rechtbank in de militaire gevangenis van Ramo Verde belanden. Lopez is de oprichter van de oppositiepartij Voluntad Popular en zat sinds 2014 in de cel, toen bij protesten tegen de regering meer dan veertig mensen omkwamen. Een rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens aanzetten tot geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties en verscheidene buitenlandse regeringen ging het om een politiek proces. In juli 2017 werd zijn celstraf omgezet in huisarrest. Dinsdagochtend, te midden van de machtsstrijd in Venezuela, werd Lopez uit zijn huisarrest bevrijd door soldaten die naar de oppositie waren overgelopen. Hij was daarna in een videoboodschap te zien aan de zijde van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido, die president Nicolas Maduro van de macht probeert te verdrijven.