De Franse acteur Gérard Depardieu, die zich "gekwetst" voelt door de kritiek op zijn fiscale vlucht naar België, levert zijn Frans paspoort in. Dat schrijft hij in een open brief gericht aan de Franse premier Jean-Marc Ayrault, die is gepubliceerd in de Journal du dimanche.

"Anderen die Frankrijk hebben verlaten, werden niet zo gekwetst als ik", schrijft Depardieu. Hij kreeg bakken kritiek na zijn verhuis naar België. Ayrault zelf noemde zijn vertrek "nogal deerniswekkend" ("assez minable"). De acteur schrijft dat hij is beginnen werken toen hij 14 jaar oud was. 'Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld (...). Ik ben niet beklagens- en niet prijzenswaardig, maar ik weiger het woord 'minable'"

"Hoe triest van u om zo'n woorden te gebruiken. Wie bent u om mij zo te veroordelen? Ik vraag het nog eens, meneer Ayrault, premier van president François Hollande, wie bent u?", klinkt het kwaad.

Depardieu: 'We hebben niet meer hetzelfde vaderland'

"Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger - zoals mijn vader me heeft geleerd", zo staat nog in de open brief.

De 63-jarige Depardieu kocht onlangs een huis in het Henegouwse Néchin. Hij voegde zich daarmee bij een pak andere Franse "belastingvluchtelingen".

Didier Reynders: 'Wij hebben niets gedaan om Fransen te lokken'

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wijst er naar aanleiding van de heisa in Frankrijk over de fiscale vluchtelingen naar ons land op dat België nooit iets gedaan heeft om rijke Fransen te lokken. Hij speelt de bal ook terug. "Heel wat van onze sporters trekken naar het zuiden van Frankrijk (Monaco, nvdr) om er te trainen. We moeten dat ook aanvaarden."

Reynders meent dat de Fransen in eigen boezem moeten kijken in verband met de recente verhuis van rijke burgers zoals acteur Gérard Depardieu. "We hebben al sinds 1830 geen meerwaardebelasting of belasting op vermogens in België (...). Ik ben twaalf jaar minister van Financiën geweest en weet niet welke maatregel ik zou hebben genomen om Fransen aan trekken." Het zijn dus eerder de recente Franse maatregelen die de vermogenden wegjagen, al wil de Belgische buitenlandminister "geen kritiek leveren op het fiscaal beleid in Frankrijk".

Hij wijst erop dat de Europese Unie nu eenmaal vrij verkeer van personen impliceert. "Belgen gaan ook in Frankrijk shoppen omdat de BTW er lager ligt. En Noord-Fransen komen in het Kortrijkse werken omdat dit voor hen voordeliger is." Reynders pleitte ervoor "de kalmte te laten terugkeren" in dit dossier. (Belga/SD)


De Franse acteur Gérard Depardieu, die zich "gekwetst" voelt door de kritiek op zijn fiscale vlucht naar België, levert zijn Frans paspoort in. Dat schrijft hij in een open brief gericht aan de Franse premier Jean-Marc Ayrault, die is gepubliceerd in de Journal du dimanche. "Anderen die Frankrijk hebben verlaten, werden niet zo gekwetst als ik", schrijft Depardieu. Hij kreeg bakken kritiek na zijn verhuis naar België. Ayrault zelf noemde zijn vertrek "nogal deerniswekkend" ("assez minable"). De acteur schrijft dat hij is beginnen werken toen hij 14 jaar oud was. 'Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld (...). Ik ben niet beklagens- en niet prijzenswaardig, maar ik weiger het woord 'minable'""Hoe triest van u om zo'n woorden te gebruiken. Wie bent u om mij zo te veroordelen? Ik vraag het nog eens, meneer Ayrault, premier van president François Hollande, wie bent u?", klinkt het kwaad.Depardieu: 'We hebben niet meer hetzelfde vaderland'"Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger - zoals mijn vader me heeft geleerd", zo staat nog in de open brief. De 63-jarige Depardieu kocht onlangs een huis in het Henegouwse Néchin. Hij voegde zich daarmee bij een pak andere Franse "belastingvluchtelingen".Didier Reynders: 'Wij hebben niets gedaan om Fransen te lokken'Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wijst er naar aanleiding van de heisa in Frankrijk over de fiscale vluchtelingen naar ons land op dat België nooit iets gedaan heeft om rijke Fransen te lokken. Hij speelt de bal ook terug. "Heel wat van onze sporters trekken naar het zuiden van Frankrijk (Monaco, nvdr) om er te trainen. We moeten dat ook aanvaarden." Reynders meent dat de Fransen in eigen boezem moeten kijken in verband met de recente verhuis van rijke burgers zoals acteur Gérard Depardieu. "We hebben al sinds 1830 geen meerwaardebelasting of belasting op vermogens in België (...). Ik ben twaalf jaar minister van Financiën geweest en weet niet welke maatregel ik zou hebben genomen om Fransen aan trekken." Het zijn dus eerder de recente Franse maatregelen die de vermogenden wegjagen, al wil de Belgische buitenlandminister "geen kritiek leveren op het fiscaal beleid in Frankrijk". Hij wijst erop dat de Europese Unie nu eenmaal vrij verkeer van personen impliceert. "Belgen gaan ook in Frankrijk shoppen omdat de BTW er lager ligt. En Noord-Fransen komen in het Kortrijkse werken omdat dit voor hen voordeliger is." Reynders pleitte ervoor "de kalmte te laten terugkeren" in dit dossier. (Belga/SD)