George W. Bush: “Een keerpunt in het Amerikaanse leven”

© Reuters

Naar aanleiding van de 10e verjaardag van 9/11 spreekt de man die centraal stond in de historische aanvallen op de Verenigde Staten uitvoerig over zijn persoonlijke ervaringen.

De voormalige president van de Verenigde Staten, George W. Bush, blikt in een interview met de zender National Geographic terug op zijn beslissingen nadat hij onverwachts een oorlogspresident werd. Tijdens het 2 dagen durende gesprek dat in mei van dit jaar werd opgenomen zegt Bush dat hij, zelfs in de dagen net na 9/11 “geen strategie had”en dat hij “dag na dag handelde”.

Roerloos

Zijn eerste gevoel op 11 september 2001 na het horen van het nieuws dat twee vliegtuigen het World Trade Center hadden geraakt was naar eigen zeggen boosheid: “Wie doet Amerika nu in hemelsnaam zoiets aan?” Bush blijft er overigens bij dat zijn eerste reactie – hij bleef minutenlang roerloos zitten in een klaslokaal in Florida – de juiste was, ondanks de kritiek die daarop volgde. Hij wou “een gevoel van kalmte uitstralen” voor de kinderen.

Hij herinnert dat zijn eerste korte verklaring van de dag “haastig’ was. De ouders van de leerlingen hadden een redevoering over het leesprogramma van de school verwacht, maar hoorden in de plaats daarvan dat “Amerika werd aangevallen”. In zijn derde en laatste mededeling van de dag vanuit het Witte Huis kwam Bush het dichtst bij een oorlogsverklaring, zonder dat ook daadwerkelijk te doen.

Bunker

Bush weigerde onder te duiken, omdat hij de vijand “die psychologische overwinning” niet wou gunnen. Maar toen een F-16 door het luchtruim van het Witte Huis vloog, werden Bush, zijn vrouw Laura en hun hond Barney naar een bunker overgebracht uit angst dat ook dit Amerikaans symbool een terroristisch doelwit was.

Doorheen de hele dag was ook een van de zorgen van Bush, “net zoals zo vele andere echtgenoten en echtgenotes, ‘Is mijn vrouw ok?’. “Mijn tweede bezorgdheid was ‘Zijn mijn dochters ok?'”

Bush zegt dat hij zich nooit zo machteloos voelde toen hij mensen van de torens van het World Trade Center zag springen, hun dood tegemoet. “Er was niets dat ik kon doen”.

Osama Bin Laden dood

Tijdens het gesprek, op 1 mei kreeg Bush een telefoontje van het Witte Huis dat Osama Bin Laden gedood was. De voormalige president voelde geen “vreugde” toen president Obama hem het nieuws vertelde, alleen “een gevoel van afsluiting”.

George Bush besluit met de gedachte dat 9/11 ooit een dag op de kalender zal zijn, “net zoals Pearl Harbor Day. Maar voor degenen die het meemaakten, zal het een dag zijn die we nooit zullen vergeten.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content