Volgens vicesecretaris-generaal Jan Eliasson van de Verenigde Naties dreigt er een burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat bericht de Britse omroep BBC.

Eliasson heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om de vredesmacht van de Afrikaanse Unie te versterken. Er heerst chaos in het Centraal-Afrikaanse land sinds rebellen er de macht grepen. Internationale waarnemers vrezen dat er een genocide op handen is.

Kruitvat

Volgens de Zweedse diplomaat nemen seksueel geweld, folteringen, standrechtelijke executies en sektarisch geweld er hand over hand toe. Hij vreest dat de Centraal-Afrikaanse Republiek een broeihaard aan het worden is voor etnisch-religieus geweld en dat het conflict zich zal uitbreiden over de hele regio. Politiek instabiele gebieden als Congo, Darfoer, Tsjaad en Zuid-Soedan grenzen immers allemaal aan de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Frankrijk

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft intussen aangekondigd dat hij 1.000 extra soldaten zal inzetten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Frankrijk diende eerder een ontwerpresolutie in bij de VN-Veiligheidsraad om de vredesmacht van de Afrikaanse Unie er te versterken. Zo zouden ze die troepenmacht kunnen omvormen tot een VN-vredesmacht.

Rebellenalliantie

Sinds maart is de moslimminderheid aan de macht in het land. De rebellenalliantie Seleka heeft er toen president François Bozizé ten val gebracht. Interimpresident Michel Djotodia, die de leiding had over de rebellen, gebood in september de ontbinding van Seleka. Toch blijven de moslimrebellen aanvallen plegen op de christelijke meerderheid van de bevolking.

Bossangoa

Het is niet bekend hoeveel mensen inmiddels zijn omgekomen in het conflict, maar alleen al in het gebied rond de stad Bossangoa zouden honderden mensen zijn gedood in de eerste twee weken van september. Volgens cijfers van de VN is zo'n 10 procent van de bevolking er op de vlucht, terwijl meer dan een miljoen mensen honger lijden. (Belga/YD)

Volgens vicesecretaris-generaal Jan Eliasson van de Verenigde Naties dreigt er een burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat bericht de Britse omroep BBC.Eliasson heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om de vredesmacht van de Afrikaanse Unie te versterken. Er heerst chaos in het Centraal-Afrikaanse land sinds rebellen er de macht grepen. Internationale waarnemers vrezen dat er een genocide op handen is.Volgens de Zweedse diplomaat nemen seksueel geweld, folteringen, standrechtelijke executies en sektarisch geweld er hand over hand toe. Hij vreest dat de Centraal-Afrikaanse Republiek een broeihaard aan het worden is voor etnisch-religieus geweld en dat het conflict zich zal uitbreiden over de hele regio. Politiek instabiele gebieden als Congo, Darfoer, Tsjaad en Zuid-Soedan grenzen immers allemaal aan de Centraal-Afrikaanse Republiek.De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft intussen aangekondigd dat hij 1.000 extra soldaten zal inzetten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Frankrijk diende eerder een ontwerpresolutie in bij de VN-Veiligheidsraad om de vredesmacht van de Afrikaanse Unie er te versterken. Zo zouden ze die troepenmacht kunnen omvormen tot een VN-vredesmacht.Sinds maart is de moslimminderheid aan de macht in het land. De rebellenalliantie Seleka heeft er toen president François Bozizé ten val gebracht. Interimpresident Michel Djotodia, die de leiding had over de rebellen, gebood in september de ontbinding van Seleka. Toch blijven de moslimrebellen aanvallen plegen op de christelijke meerderheid van de bevolking.Het is niet bekend hoeveel mensen inmiddels zijn omgekomen in het conflict, maar alleen al in het gebied rond de stad Bossangoa zouden honderden mensen zijn gedood in de eerste twee weken van september. Volgens cijfers van de VN is zo'n 10 procent van de bevolking er op de vlucht, terwijl meer dan een miljoen mensen honger lijden. (Belga/YD)