De vijf hulporganisaties achter Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en Unicef België) haalden al 650.000 euro op in een tweetal dagen tijd, van woensdag tot vrijdag 15 uur. Artsen zonder Grenzen kon dan weer om technische redenen slechts een stand van zaken geven van twee dagen geleden. "Maar wellicht is het reëel ingezamelde bedrag intussen verdubbeld", zei de woordvoerder.

Het Rode Kruis, dat eveneens geen deel uitmaakt van het Consortium 12-12, verwacht pas begin volgende week een balans te kunnen opmaken. In een persbericht zegt het Consortium 12-12 dat de eerste reacties van de Belgische bevolking "bemoedigend" zijn.

"Het Consortium 12-12 hoopt dat de eerste positieve reactie van het publiek en de media zich voldoende lang zal doorzetten, omdat verwacht wordt dat er grote budgetten zullen nodig zijn, zowel voor de eerste maanden noodhulp als voor wederopbouw", klinkt het.

B-Fast behandelt eerste patiënten

Ondertussen heeft het Belgische hulpteam B-Fast (Belgian First Aid and Support) de eerste patiënten behandeld op het door tyfoon Haiyan zwaar getroffen eiland Leyte in de Filipijnen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Het duurde enkele dagen vooraleer het hulpteam met goederen en al het personeel ter plaatse waren. Het vervoer van het materiaal liep vertraging op wegens veiligheidsrisico's, klonk het. Maar intussen konden de leden van het B-Fast-team hun veldhospitaal en een waterzuiveringsinstallatie in gebruik nemen in Palo, een gemeente enkele kilometers ten zuiden van Tacloban, de hoofdstad van de provincie Leyte.

Onbereikbare Belgen

Buitenlandse Zaken slaagt er intussen nog steeds niet in contact te leggen met een vijftigtal Belgen in de Filipijnen. Een vijftiental zou verblijven in Leyte. "Twee consulaire ambtenaren van Buitenlandse Zaken zijn nu in Omroc aan de westkust van Leyte om meer informatie te verzamelen over Belgen van wie we geen nieuws hebben", klinkt het. (Belga/AVE)

De vijf hulporganisaties achter Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en Unicef België) haalden al 650.000 euro op in een tweetal dagen tijd, van woensdag tot vrijdag 15 uur. Artsen zonder Grenzen kon dan weer om technische redenen slechts een stand van zaken geven van twee dagen geleden. "Maar wellicht is het reëel ingezamelde bedrag intussen verdubbeld", zei de woordvoerder. Het Rode Kruis, dat eveneens geen deel uitmaakt van het Consortium 12-12, verwacht pas begin volgende week een balans te kunnen opmaken. In een persbericht zegt het Consortium 12-12 dat de eerste reacties van de Belgische bevolking "bemoedigend" zijn. "Het Consortium 12-12 hoopt dat de eerste positieve reactie van het publiek en de media zich voldoende lang zal doorzetten, omdat verwacht wordt dat er grote budgetten zullen nodig zijn, zowel voor de eerste maanden noodhulp als voor wederopbouw", klinkt het.Ondertussen heeft het Belgische hulpteam B-Fast (Belgian First Aid and Support) de eerste patiënten behandeld op het door tyfoon Haiyan zwaar getroffen eiland Leyte in de Filipijnen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Het duurde enkele dagen vooraleer het hulpteam met goederen en al het personeel ter plaatse waren. Het vervoer van het materiaal liep vertraging op wegens veiligheidsrisico's, klonk het. Maar intussen konden de leden van het B-Fast-team hun veldhospitaal en een waterzuiveringsinstallatie in gebruik nemen in Palo, een gemeente enkele kilometers ten zuiden van Tacloban, de hoofdstad van de provincie Leyte. Buitenlandse Zaken slaagt er intussen nog steeds niet in contact te leggen met een vijftigtal Belgen in de Filipijnen. Een vijftiental zou verblijven in Leyte. "Twee consulaire ambtenaren van Buitenlandse Zaken zijn nu in Omroc aan de westkust van Leyte om meer informatie te verzamelen over Belgen van wie we geen nieuws hebben", klinkt het. (Belga/AVE)