Generaal Burhan legt eed af als leider Soedan

© belga

De luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan is ingezworen als de nieuwe leider van Soedan. Dat maakte het staatsnieuwsagentschap SUNA woensdag bekend.

De militaire overgangsraad en de prodemocratiebeweging hebben een soevereine raad opgericht met 11 leden. Die raad moet het land leiden gedurende een overgangsperiode van ruim drie jaar naar een burgerlijk bestuur. Burhan zat de militaire overgangsraad voor na de afzetting van ex-president Omar al-Bashir tijdens de militaire staatsgreep in april. Hij heeft een lange militaire carrière. Hij was onder andere bevelvoerder van de grondtroepen van Soedan. Burhan is geboren in 1960.

Hij zal de komende 21 maanden de soevereine raad leiden. Die raad bestaat uit zes burgers en vijf officieren. Alle leden daarvan legden woensdag de eed af. Een burger zal de leiding van die soevereine raad overnemen voor de resterende 18 maanden tot 2022. Dan vinden er verkiezingen plaats. Op 17 augustus was een akkoord ondertekend tussen de Alliantie voor Vrijheid en Verandering, de motor van de protestbeweging, en het leger.

Dat akkoord bepaalde hoe de macht verdeeld zou worden. De prodemocratiebeweging verkreeg twee derde van de zitjes in de Soedanese wetgevende raad en de macht om de premier te kiezen. De militaire overgangsraad kiest de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content